Egels worden levend opgegeten en daarom vraagt de dierenambulance om hulp - RTV Connect

Het gaat niet goed met de egel volgens de dierenambulance. Foto: Pixabay

Het gaat niet goed met de egel volgens de dierenambulance. Foto: Pixabay

HEELSUM - Het gaat slecht met de egels, erg slecht. Dat stelt Dierenambulance Nederrijn. De oorzaak? Maden, die de dieren letterlijk van binnenuit opeten. En dus vraagt de dierenambulance om extra alertheid van Gelderlanders.

Het is een afschuwelijk gezicht: een egel die zo onder zit dat een medewerker met een pincet de ene na de andere klomp vliegeneitjes tussen de stekels vandaan haalt. Het lijkt wel op plukjes zaagsel. En het is aan de orde van de dag, benadrukt de dierenambulance.

Kijk hier hoe dat eraan toe gaat:

"We krijgen dagelijks meerdere jonge egels binnen", vertelt Wilma van de dierenambulance. "Het zijn er meer dan andere jaren. En nu in deze maand, omdat er op dit moment heel veel kleintjes zijn. Ze komen dan de nesten uit en op een of andere manier zitten ze ontzettend onder de maden."

Van binnenuit opgegeten

Alvast een waarschuwing voor mensen zonder sterke maag, want de werkwijze van de maden is bepaald niet fris. "Maden vreten eerst de huid aan en dan gaan ze langzaam de huid in", vertelt Wilma. Maar daar blijft het niet bij. "Ze gaan dan langzaam naar de ingewanden en de ogen en oren."

We hebben vliegeneitjes uit ooghoeken moeten halen

De egels kunnen zich niet verweren tegen de vliegen die de eitjes leggen op het lichaam van het diertje. "Vanmiddag hebben we nog vliegeneitjes uit ooghoeken moeten halen", aldus de medewerker van de dierenambulance.

De natuur op zijn beloop

Volgens Wilma moeten de stekelige beestjes gered worden. Volgens haar gaat het al langer slecht met de diersoort, omdat er in de afgelopen jaren ook volop egelziekte is geweest. Daarom is ingrijpen belangrijk, want dat de vliegen de eitjes leggen valt niet te voorkomen, omdat het simpelweg de natuur is.

Vandaar dat de hulp van Gelderlanders wordt ingeroepen. "Jonge egeltjes die overdag worden gezien, die horen er niet te zijn", vertelt ze. "En als ze stinken is er een grote kans dat er maden zijn. Dan moeten ze echt bellen."

De tip van Wilma: Mensen kunnen helpen de egeltjes sterk te houden. Ze mogen met droge kattenbrokjes bijgevoerd worden en met water (geen melk). Dan komen ze beter de winter door, aangezien ze over een kleine maand met winterslaap gaan.

Frustrerend

Dan komt de dierenambulance het diertje ophalen en ontdoen van de maden. Een naar werkje, en soms ook een onhaalbare klus. Dan zijn de maden al te ver in het lichaam van de egel gedrongen.

Dan moet de egel worden ingeslapen, tot grote teleurstelling van de medewerkers. "Je wilt graag helpen, maar dat gaat niet altijd", aldus Wilma. "We maken mooie dingen mee, maar soms ook hele frustrerende dingen."

Deel dit artikel