Bijna 60 doden door moord en doodslag in vijf jaar - RTV Connect

Noodnummers op een politieauto. Foto: Jasper Lindner / Omroep Gelderland

Noodnummers op een politieauto. Foto: Jasper Lindner / Omroep Gelderland

ARNHEM - In Gelderland zijn de afgelopen vijf jaar 57 mensen om het leven gekomen door moord of doodslag. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Onder de slachtoffers zijn 32 mannen en 25 vrouwen.

Het CBS houdt sinds 1995 de gegevens bij van alle moorden die in Nederland hebben plaatsgevonden. Deze gegevens komen voornamelijk van behandelend artsen, lijkschouwers en rechtbankdossiers.

Dat levert veel informatie op over geslacht, leeftijd en door wie het slachtoffer om het leven is gebracht. In heel Nederland worden vrouwen veel vaker vermoord door hun (ex)-partner dan mannen. Bij mannen is het relatief vaak een kennis, is er geen connectie of is de dader nooit gevonden.

Hoe dat in Gelderland zit is niet bekend. Het CBS deelt die data niet regionaal, want volgens het instituut brengt dat de privacy in gevaar. Het CBS deelt nooit informatie over individuele gevallen, mensen of instellingen, laat het CBS weten in een reactie aan Omroep Gelderland.

Minder moorden in 2020

In Nederland kwamen het afgelopen jaar 121 mensen om het leven, dat zijn er minder dan voorgaande jaren. De daling van het aantal slachtoffers van moord en doodslag past in een langere trend. In de jaren 2000–2004 stierven jaarlijks gemiddeld 236 mensen in Nederland door moord of doodslag. Daarna daalde het aantal gestaag. Sinds 2015 ligt dit aantal op gemiddeld 125 slachtoffers per jaar.

Opvallend is wel dat het aantal slachtoffers bij jongens onder de twintig jaar is toegenomen. Dat is de enige leeftijdscategorie waarbij dat voorkomt. In 2020 werden bijna 600 personen door de rechtbank schuldig verklaard aan moord, doodslag of poging hiertoe. Het CBS voegt daaraan toe dat het mogelijk is dat meerdere personen schuldig worden verklaard aan een levensmisdrijf met hetzelfde slachtoffer. Ruim 95 procent van die 600 veroordeelden is man.

Deel dit artikel