Zo verliep de eerste avond met nieuwe coronaregels - RTV Connect

Vanaf zaterdag is een coronatoegangsbewijs verplicht in o.a. de horeca. Foto: ANP.

Vanaf zaterdag is een coronatoegangsbewijs verplicht in o.a. de horeca. Foto: ANP.

NIJMEGEN - Geen 1,5 meter afstand meer, maar wél een coronacheck: het zorgde niet voor grote problemen. De burgemeesters van Nijmegen en Arnhem kijken terug op een rustige zaterdagavond.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is tevreden: "Horecabezoekers hebben prima meegewerkt, zoals ik al verwachtte, net als de ondernemers." Het was op sommige plekken in de stad wel druk, maar niet drukker dan een normale zaterdagavond. Bruls: "Ik wil complimenten geven aan ondernemers in de horeca, cultuur en bioscopen en hun klanten."

Waarschuwing

Ook in Arnhem verliep de avond met nieuwe coronaregels soepel, stelt burgemeester Ahmed Marcouch, die ook voorzitter is van Veiligheidsregio Gelderland-Midden. "De sfeer was heel goed. De controles verliepen prima en iedereen deed mee." Zelf liep Marcouch ook door de winkelstraten van Arnhem. "Het was echt gezellig, precies zoals je het wil."

Wel is een enkele waarschuwing uitgedeeld in de stad. Marcouch: "Maar toen het erop aan kwam, stonden bij dat restaurant gewoon twee mensen te controleren op een coronatoegangsbewijs." Om welke horecagelegenheid het gaat, wil de burgemeester niet zeggen.

Meer gevaccineerden

Ook uit de horecabranche zijn de geluiden redelijk positief. Sander Wind van Koninklijke Horeca Nederland: "Het kost extra geld, maar als we er daarmee snel vanaf zijn, dan is het oké." Al heeft hij twijfels bij de motivatie van het controlebeleid. "Het gaat niet om de veiligheid, maar om het omhoog brengen van het aantal gevaccineerden. Dat voelen veel ondernemers."

De gemeente Apeldoorn kijkt, net als de andere gemeentes, terug op een goede avond. Een woordvoerder laat weten dat het niet altijd in orde was, maar het nergens nodig was waarschuwingen uit te delen. "Het was, met name voor de nachthoreca, best ingewikkeld. Maar het is overwegend goed gegaan en de ondernemers hebben het uitstekend opgepakt."

Deel dit artikel