Eloy Room vermeed binnenstad van Nijmegen rond derby tegen NEC - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Eloy Room in actie in De Goffert tijdens NEC-Vitesse. Foto: BSRAgency/Orange Pictures
Eloy Room. Foto: BSRAgency/Orange Pictures

Eloy Room. Foto: BSRAgency/Orange Pictures

NIJMEGEN - De derby tussen Vitesse en NEC is altijd een bijzondere wedstrijd. Maar helemaal als je uit Nijmegen komt en voor Vitesse speelt. Zo ook Eloy Room, die rond de derby zijn eigen stad even moest laten voor wat het is.

De oud-Vitesse-keeper begint meteen te lachen als we hem vragen naar de mooiste derby. "Dat kan niet. Ze zijn allemaal mooi. Met name de wedstrijden in De Goffert als we wonnen. Dat gaf mij namelijk een extra lekker gevoel, zo dicht bij huis. Het is mooi dat de derby nu na vijf jaar terug is. Het is voor de supporters geweldig, het brengt wat meer spanning. Daarnaast is het voor Vitesse nu een goed moment om daar de punten te pakken, dat kan een boost geven voor de rest van het seizoen. En dan laten we toch zien dat wij de grotere broer zijn in Gelderland", vertelt hij vanuit Amerika, waar de keeper nu speelt.

Hoewel het al even geleden is dat Room de wedstrijd heeft gespeeld, weet hij zich nog goed te herinneren dat de week voor de derby altijd speciaal was. "Je voelde de spanning opbouwen gedurende de week. Helemaal omdat ik uit Nijmegen kwam. Het werden daardoor mooie en spannende weken. Je keek er altijd naar uit om die wedstrijden te spelen, maar als je kijkt naar de kwaliteit van die wedstrijden... ja, dan is het altijd veel aftasten in het begin en vechtvoetbal. Het zijn niet de mooiste wedstrijden, maar wel mooie gevechten tussen twee ploegen."

Vuurwerk

Een van de laatste derby's weet de keeper zich sowieso nog wel goed te herinneren. Vlak voor die wedstrijd zei hij tegen Omroep Gelderland dat hij als Nijmegenaar eigenlijk nooit het mikpunt was geweest van acties rondom de wedstrijd. Dat lieten NEC-supporters zich geen twee keer zeggen. Met vuurwerk hielden ze de keeper uit zijn slaap de nacht voor de wedstrijd.

"Toen ik dat had gezegd, was het eigenlijk wachten op de eerste actie. Er werd vuurwerk voor mijn huis afgestoken en er werden wat dingen in de tuin gezet. Maar zolang het daarbij blijft, kan ik dat ook wel waarderen. Ik vond het eigenlijk ook wel grappig, want van het vuurwerk ben ik wel even wakker geworden, maar heb er niet minder door geslapen. Het hoort toch ook bij zo'n wedstrijd?"

Centrum vermijden

Maar Eloy Room zocht de confrontatie ook niet extra op. "Ik vermeed het centrum van Nijmegen rondom de wedstrijden wel. Dit juist om dingen niet op te blazen. Ik woonde er natuurlijk wel, dus ik kwam er niet helemaal onderuit, maar ik zocht het niet op."

Omdat de doelman uit de regio kwam, wist hij precies wat de derby inhoudt voor velen. "Je hoort supporters altijd zeggen: het hele seizoen kan van alles gebeuren, maar niet in deze wedstrijd." Room wist dus als geen ander dat dat speelde, maar in de huidige Vitesse-selectie zit amper een speler die de derby al eens gespeeld heeft. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn, zegt de keeper.

Afbeelding
Eloy Room in actie in De Goffert tijdens NEC-Vitesse. Foto: BSRAgency/Orange Pictures

"Je kan namelijk ook gewoon praten met mensen die het meegemaakt hebben. En ik denk dat spelers misschien nu wat losser en vrijer het duel in kunnen gaan, het hoeft niet per se een nadeel te zijn. Maar als ze hem eenmaal hebben meegemaakt, dan weten ze echt wel hoe belangrijk deze wedstrijd is."

'Niet de aardigste woorden'

Room hoopt dat Vitesse de overwinning zondag over de streep kan trekken. "Ik verwacht een 2-1 overwinning. En ik weet als speler precies dat wanneer je wint, niemand je wat kan maken. Hoewel je natuurlijk wel wat woorden naar je hoofd geslingerd krijgt en dat zijn niet de aardigste woorden."

In aanloop naar de derby NEC-Vitesse zondag duikt Omroep Gelderland in de historie van deze beladen wedstrijd. Tot en met vrijdag kijken we dagelijks terug met Gelderse voetballers voor wie de derby heel bijzonder is. Morgen vertelt Rick Hilgers zijn verhaal. Hij speelde in de jeugd bij NEC, maar maakte furore bij Vitesse.

Zie ook: Neusbijten, roodgroenzwart haar en 'Theo laat je tanden zien' in dé Gelderse derby

Deel dit artikel