Vrijwilligers gezocht voor digitaliseren oorlogsarchief: 'Nu nog zoeken naar speld in hooiberg' - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Nederlandse dwangarbeiders. Foto: Nationaal Archief
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De oproep aan Nederlandse mannen om zich te melden voor de Arbeidsinzet. Foto: Nationaal Archief
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Formulier met persoonsgegevens uit de Tweede Wereldoorlog. Foto: Nationaal Archief
Documenten over de Arbeidsinzet in het Nationaal Archief in Den Haag. Foto: Nationaal Archief

Documenten over de Arbeidsinzet in het Nationaal Archief in Den Haag. Foto: Nationaal Archief

ARNHEM - Het Nationaal Archief begint een landelijke wervingscampagne voor vrijwilligers om het archief over de arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog overzichtelijk te maken. "Als je nu bij ons meldt dat je opa ergens tewerkgesteld is en je wilt weten waar, dan is het moeilijk om dat te achterhalen."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ruim een half miljoen Nederlanders gedwongen tewerkgesteld in Duitsland. De zogenoemde 'Arbeitseinsatz'. De Nederlanders werkten onder barre omstandigheden en minstens 8500 van hen kwamen om het leven.

Na de oorlog kregen het Rode Kruis en het International Trading Service de opdracht om informatie en documenten te verzamelen bij Duitse gemeenten over die Nederlanders. Van de uit Duitsland afkomstige informatie bleek een deel vernietigd te zijn. Toch resulteerde het in een berg aan documenten en informatie. Die collectie ligt nu bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Straks zoeken op naam

"Het is op een geografische manier geordend, dus het is ontzettend lastig om in te zoeken", zegt Renée Spierings, projectleider van de wervingscampagne. "Op dit moment willen veel mensen weten wat er met hun (voor)ouders is gebeurd, waar iemand tewerkgesteld is of in welke fabriek. Maar om die vragen te kunnen beantwoorden is het nu nog zoeken naar de speld in een hooiberg, omdat het niet mogelijk is om op naam te zoeken."

Daar komt door deze actie hopelijk verandering in. Alle documenten uit het archief zijn al ingescand. De volgende slag die gemaakt moet worden, is het invoeren van de namen. De vrijwilligers worden ingezet om persoonsnamen uit ingescande documenten over te typen in de nieuwe database. Dat moet ervoor zorgen dat die database doorzoekbaar wordt.

Meld je aan

"Het is werk dat mensen in hun eigen tijd kunnen uitvoeren. Als het jou uitkomt, dan ben je van harte welkom", zegt Spierings. "We hebben geprobeerd om het zo makkelijk mogelijk te maken, zodat alle doelgroepen mee kunnen doen."

Mensen die zich willen aanmelden, kunnen dat doen op de website van HetVolk.org. Op 21 oktober is er een online kick-off event voor alle vrijwilligers die zich hebben aangemeld. Loes Luca, de bekende actrice die onder andere speelt in Ja zuster, nee zuster, is de ambassadrice van de campagne.

Deel dit artikel