Vitesse lijdt opnieuw miljoenenverlies, maar rijke eigenaar staat garant - RTV Connect

Valeri Oyf dekt zoals ieder seizoen het tekort. Foto: ANP

Valeri Oyf dekt zoals ieder seizoen het tekort. Foto: ANP

ARNHEM - Vitesse heeft over het afgelopen seizoen een verlies genoteerd van 6,8 miljoen euro. Dat is een verslechtering van 2,5 miljoen ten opzichte van het vorig boekjaar. Oorzaak is vooral de coronacrisis. Ook leverden tranfers van spelers geen geld op.

Dinsdagochtend presenteerde Vitesse de cijfers aan de media in een bijeenkomst op de trainingsaccommodatie op Papendal. Daar vertelde algemeen directeur Pascal van Wijk dat Vitesse 'niet ontevreden' is met het zogeheten netto resultaat op de begroting. "Het was natuurlijk een vreemd en raar seizoen waarin we maar één thuiswedstrijd met beperkt publiek hebben kunnen spelen. Dat voel je enorm. Gelukkig hebben we de schade nog redelijk kunnen beperken door zelf de kosten naar beneden te brengen. Verder heeft de NOW-regeling ons enorm geholpen. Die bijdrage heeft ons over verschillende periodes, net als bij andere clubs, ongeveer 4,5 miljoen euro opgeleverd.

Kleine stapjes

Verder werd tijdens de presentatie van de jaarcijfers duidelijk dat Vitesse een daling in de omzet noteerde van 3,3 miljoen euro naar 12,7 miljoen euro over. Een meevaller is dat de kosten werden teruggedrongen naar 17,9 miljoen euro. Dat was 24,3 miljoen. Een daling dus van 6,4 miljoen. "We hebben zelf veel inspanningen gedaan. Het zijn kleine stapjes die we zetten. Gelukkig hebben we in ons spelersbudget niet hoeven bezuinigen. Het was geen leuk jaar, maar samen hebben we veel opgevangen", stelt Van Wijk.

Vitesse had na het uitbreken van de coronacrisis een verlies verwacht tussen de vier en zeven miljoen euro. "Dat is uiteindelijk 3,2 miljoen geworden", weet de directeur. "We mogen onze supporters en sponsoren enorm dankbaar zijn dat ze ons zijn blijven steunen."

Hoge huur

Vitesse overlegde uit het boekjaar 2019-2020 een verlies van 4,3 miljoen euro. Dat was een forse verbetering ten opzichte van de seizoenen daarvoor. Vitesse heeft onder meer door de relatief hoge huur van stadion Gelredome en de spelerssalarissen al jaren een dure huishouding. Die dateert al uit het begin van de overname in 2010 toen de Georgiër Merab Jordania bij Vitesse aan het roer kwam.

Aanzien

De huidige Russische eigenaar Valeri Oyf dekt zoals ieder seizoen het tekort. Hij heeft ook een nieuwe garantiestelling afgegeven tot de zomer van 2023.

"Oyf is nog altijd een betrokken iemand die vindt dat hij goed bij deze club past. Waarom hij al zoveel geld in de club gestoken heeft en wat zijn belangen zijn? Dat is lastig aan te geven. Ja, het is voor een deel aanzien. Maar hij vindt het ook belangrijk dat er Europees voetbal wordt gespeeld. Spelers worden op die manier ook meer waard", stelt Van Wijk.

Deel dit artikel