Polsbandjes Nijmegen moeten rijen bij uitgaan voorkomen - RTV Connect

Op vertoon van de CoronaCheck-app en een geldig ID-bewijs krijgen mensen een polsbandje. Foto: ACBN

Op vertoon van de CoronaCheck-app en een geldig ID-bewijs krijgen mensen een polsbandje. Foto: ACBN

NIJMEGEN - Vanaf komend weekend hoeft het uitgaanspubliek in het Nijmeegse centrum niet meer iedere keer de CoronaCheck-app te laten zien bij binnenkomst van een horecatent. Eén keer checken is genoeg, daarna kan de feestganger met een polsbandje de hele avond in en uit lopen. Het moet lange wachtrijen bij de ingang voorkomen en ondernemers ontlasten.

Er komen twee centrale corona-checkpoints in de binnenstad: in de Molenstraat en op de Grote Markt. Daar krijg je op vertoon van de QR-code en een geldig ID-bewijs een polsbandje.

Sneller en makkelijker

De polsbandjes worden op vrijdag uitgegeven van 16.00 uur tot 23.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 uur en 23.00 uur. Vanaf volgende week komt daar ook de donderdag bij van 16.00 uur tot 23.00 uur.

Maarten Mulder van het Huis voor de Binnenstad is blij dat het allemaal rond is. “Ik vind het een zinvolle ondersteuning, zowel voor de ondernemers als voor de bezoekers.” In de eerste plaats gaat het volgens de binnenstadmanager sneller als mensen een zaak binnenkomen. “Maar ik realiseerde me niet dat mensen ook af en toe naar buiten willen om bijvoorbeeld een sigaretje te roken. Dan is het natuurlijk lastig als je iedere keer weer de app moet laten zien.”

Fraudebestendig

Volgens I&O Research wordt er in één op de drie gevallen niet gecontroleerd op de CoronaCheck-app. Of het polsbandje daarin verbetering moet brengen durft Mulder niet te zeggen. Dat is volgens hem ook niet de doelstelling: “Er moet gewoon goed gecheckt worden, met of zonder polsbandje.”

Het polsbandje vervangt de QR-code dan ook niet, want ook zonder bandje kun je nog steeds naar binnen op vertoon van de app. “Omgekeerd mag een ondernemer ook altijd nog om de CoronaCheck-app vragen, als hij twijfelt aan de echtheid van het polsbandje”, zegt Mulder. Maar de kans daarop lijkt klein, want de organisatie heeft het polsbandje naar eigen zeggen laten maken op een manier dat het niet zonder beschadigingen over te dragen is. Bovendien wordt er iedere avond een andere kleur gebruikt die pas kort van tevoren bekend is.

In Arnhem zijn de polsbandjes vanaf vorige week al in gebruik.

Zie ook: Dit vindt Arnhem van de eerste avond uitgaan met een polsbandje

Deel dit artikel