Opblaaszalm van 7 meter vraagt aandacht voor vissenwelzijn - RTV Connect

Blue de reuzenzalm op Plein 1944 in Nijmegen. Foto: RN7

Blue de reuzenzalm op Plein 1944 in Nijmegen. Foto: RN7

NIJMEGEN - Een opblaaszalm van 7 meter lang en 5 meter hoog. Daarmee vraagt Compassion in World Farming (CIWF) aandacht voor het welzijn van vissen. Blue de reuzenzalm stond woensdag op Plein 1944 in Nijmegen.

“Vissen zijn prachtige dieren met gevoel en emoties. Het gaat om onvoorstelbare aantallen dieren en het dierenleed is enorm. Veel vissen sterven een pijnlijke dood of lijden onder de extreme omstandigheden in kwekerijen. Hier moet verandering in komen”, benadrukt Annemarie Brijder, de campagneleider van het CIWF Nederland aan mediapartner RN7. CIWF roept op tot betere bescherming van vissen.

De tekst gaat verder onder de video:

'Betere regels voor doden vissen'

Volgens Brijder moet er onder meer wat veranderen aan de manier waarop dieren worden gedood op vissersboten: “De vissen worden op vissersboten bij bewustzijn opengesneden en in bakken met ijs gelegd. Het kan op deze manier soms wel een uur duren voordat het beestje dood gaat. Hier moeten betere regels voor komen.”

Blue de reuzenzalm heeft een tournee langs steden in Nederland afgelegd. Na de start in Groningen op 3 oktober reisde de opblaasvis het land door, via Deventer, Rotterdam, Eindhoven en Gouda. Zijn stop in Nijmegen was de laatste keer dat Blue tentoongesteld werd.

Brief aan minister

Voorbijgangers konden ontdekken hoe bijzonder, intelligent en gevoelig vissen zijn. En ze konden in actie komen voor beter vissenwelzijn door een kaart aan demissionair minister Schouten te sturen.

Deel dit artikel