'Coronacontrole in sportkantines moet beter' - RTV Connect

Ook ouders van kinderen die zwemles hebben moeten een QR-code kunnen laten zien. Foto: Omroep Gelderland

Ook ouders van kinderen die zwemles hebben moeten een QR-code kunnen laten zien. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - In sportkantines moet beter gecontroleerd worden op de CoronaCheck-app. Dat zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen in reactie op een onderzoek dat de NOS liet uitvoeren. Daaruit bleek dat slechts 36 procent van de sportkantines zegt te controleren op de QR-code.

“Aangezien het onderzoek aantoont dat een meerderheid van de Nederlanders met een coronatoegangsbewijs positieve ervaringen heeft én de controle een relatief kleine moeite blijkt te zijn, roep ik beheerders van sportkantines op het bewijs toch echt te handhaven”, zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

De Nijmeegse burgemeester geeft aan dat kantinebeheerders een boete riskeren. “We willen niet terug naar de oude coronamaatregelen, toen kantines en horeca helemaal gesloten waren of open met beperkingen.”

Schijnveiligheid

Uit het onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS blijkt dat het gros van de 2300 ondervraagden (64 procent) blij is met de schifting bij de ingang. Het zou een veilig gevoel geven. Maar bijna een op de tien (8 procent) is het hier niet mee eens. Mede vanwege het inconsequent controleren van de CoronaCheck-app. Hierdoor zou het toegangsbewijs schijnveiligheid geven of zelfs ronduit onveilig zijn. Daarnaast zou diezelfde schifting bij de ingang juist voor een ongewenste tweedeling zorgen.

De controle in cafés en restaurants is volgens het onderzoek wisselend. Ruim de helft van de horecagasten werd gevraagd om hun toegangsbewijs, maar een vijfde tot een kwart helemaal niet. In theaters, bioscopen, concertzalen en stadions gaat het wel goed.

Zie ook: Dit waren jullie vragen over de QR-code én dit zijn de antwoorden

Deel dit artikel