Giovanni Visser speecht bij het oorlogsmonument. Foto: Omroep Gelderland

Giovanni Visser speecht bij het oorlogsmonument. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Verschillende raadsfracties en andere belangstellenden kwamen donderdagavond samen bij het oorlogsmonument op het Arnhemse Audrey Hepburnplein om stil te staan bij de situatie in Oekraïne. Er werden witte rozen gelegd en een minuut stilte gehouden. Mocht het nodig zijn, dan is de stad volgens Mark Coenders (GroenLinks) graag bereid de deuren open te zetten voor Oekraïense vluchtelingen.

De bijeenkomst namens de gemeenteraad is een initiatief van de PvdA. "Om in gedachten te zijn bij de Oekraïners en alle mensen die binding hebben met het land en Europa", speecht lijsttrekker Giovanni Visser, waarna hij met collega-raadsleden de rozen op het monument legt.

Kijk hier naar de samenkomst voor Oekraïne:

[video:7577439]

"Oekraïne werd wakker in een nachtmerrie", beseft een zichtbaar geëmotioneerde Visser. "Daar zitten mensen nu met angst voor hun leven in een schuilkelder omdat Russen hun land zijn binnengevallen." De betrokkenheid van de aanwezigen deze avond vond hij fijn. "En ook heel terecht. Want het is helemaal niet zo ver weg: slechts 1600 kilometer. Zo dichtbij is een land dat wordt bezet in 2022. Iets dat wij ons nauwelijks nog kunnen voorstellen, maar zelf ervaren hebben in de periode 1940-1945."

'Vind het beangstigend'

Het doet beseffen dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn, vervolgt Visser. "Wij zijn in een veilige en vredige periode opgegroeid. We hebben het vaak best goed, juist na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Nu zien we dat een Russische leider een machtshonger heeft en het bestaansrecht van een heel land teniet doet. Poetin probeert mensen hun vrijheid te ontnemen. Dat raakt me. Ik vind het beangstigend dat die vrijheid in Europa nu met geweld onder druk komt te staan." Het is zaak om met zijn allen 'vierkant achter de democratische rechtsstaat te gaan staan', besluit Visser.

We moeten solidair zijn met de Oekraïense burgers, vult Coenders aan. "Je gedachten gaan meteen uit naar de mensen die het leed moeten ondergaan. Gewone mensen zijn uiteindelijk het slachtoffer van het oorlogsgeweld dat Poetin aanricht. Verschrikkelijk."

'Oekraïners met open armen ontvangen'

Het opnemen van vluchtelingen is een van de dingen die je als stad kunt doen om de mensen daar te helpen, realiseert Coenders. "Arnhem heeft altijd opengestaan voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld en dat blijven we doen. Laten we hen met elkaar met open armen ontvangen."

Natuurlijk leeft de angst voor een mogelijke Derde Wereldoorlog ook bij hem, erkent Coenders. "Als je ziet welke taal Rusland uitspreekt. Dat is hartstikke eng. We weten niet waar Poetin allemaal toe in staat is."

Brug in kleuren Oekraïense vlag

Ook Westervoort toonde zich donderdagavond solidair met de Oekraïense natie. Daar werd de IJsselbrug in de kleuren van de Oekraïense vlag aangelicht.

Burgemeester Arend van Hout: "Solidair zijn met Oekraïne is het minste wat we nu kunnen doen. Deze agressie leidt tot niets en zal alleen maar slachtoffers veroorzaken. Het is belangrijk om onze afkeer uit te spreken en om onze brug de kleuren blauw/geel te geven."

[image:7577227]

Deel dit artikel