Marjolein van den Broek oefent met het stemmen. Foto: RTV Connect

Marjolein van den Broek oefent met het stemmen. Foto: RTV Connect

ARNHEM - De rode potloden op het stadhuis in Arnhem zijn al geslepen en sinds maandagmiddag in gebruik. Ondanks dat de gemeenteraadsverkiezingen pas 14, 15 en 16 maart zijn, kun je bij het gemeentehuis al een keer proefstemmen.

Deze mogelijkheid is speciaal gecreëerd voor mensen met een beperking, zodat zij alvast kunnen oefenen met het stemmen tijdens de verkiezingen. Niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend en makkelijk. Het Arnhems platform voor chronisch zieken en gehandicapten (APCG) heeft daarom samen met de gemeente dit initiatief opgezet. Er zijn verschillende hulpmiddelen voor de bezoekers gemaakt, zoals een stem-mal waarmee mensen met een visuele beperking zonder hulp van een begeleider hun stem kunnen uitbrengen.

[youtube:https://youtu.be/JGbOXqR3-_Y]

Het stemhokje is er niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor jongeren die voor het eerst hun stem uit gaan brengen. Marjolein van den Broek, voorzitter van APCG hoopt hiermee zoveel mogelijk mensen te helpen, zodat iedereen straks zelf zijn stem kan uitbrengen. Voor haar is dat vroeger anders geweest. Ze is zelf blind en heeft altijd hulp van haar man moeten krijgen bij het stemmen. “Eerder was het niet anders voor mij, maar ik wilde wel graag zelf stemmen. Ik ben dan dus ook enorm blij dat wij het toch voor elkaar hebben kunnen krijgen.”

Door: Aniek Beekman

Deel dit artikel