Directeur Van Wijk schaamt zich. Foto: Omroep Gelderland

Directeur Van Wijk schaamt zich. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - "Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Vitesse", noemt Vitesse-directeur Pascal van Wijk de misdragingen van Vitesse-supporters aan het einde van de wedstrijd Vitesse-Sparta. "Ik schaam me diep."

Op het moment dat de blessuretijd in was gegaan bij een 0-1 achterstand van Vitesse, ging het mis op de tribune. Een fan kwam het veld op, de doelman van Sparta werd bekogeld met bier en er werd vuurwerk naar het hoofd gegooid van een ESPN-cameraman. Ook werd er op de tribune gevochten met stewards. Na afloop kwam directeur Pascal van Wijk geƫmotioneerd voor de camera van Omroep Gelderland.

Kijk hier het interview met Pascal van Wijk:

[video:7582578]

"Dit is zwarte bladzijde uit geschiedenis Vitesse. Drie Ć” vier incidenten volgen zich op die totaal nergens op slaan. Die horen niet bij het voetbal. Er komt een jongen het veld oplopen, die komt uit Duitsland. Ik vraag waarom hij het veld oploopt, begint hij in het Duits terug te praten. Ik vraag me dan af waarom je dit doet. Daarna wordt er bier gegooid naar een keeper en is er een aanslag op een ESPN-cameraman. Ik schaam me diep, ik baal als een stekker", zo zegt de directeur met natte ogen.

"Ja, de emoties zijn er. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar dit draait niet om mij. Ik wil weten hoe het met de keeper en de cameraman is. Dit is een zwarte avond."

'Geen aanhang die dit vaak doet'

Het was niet de eerste keer dat het dit seizoen misging. In Londen waren ongeregeldheden, in Rennes ging het mis, tegen FC Utrecht ging het mis en nu weer. Toch wil Van Wijk niet zeggen dat de aanhang van zijn club zich vaak misdraagt. "Ik vind dat lastig. We hebben namelijk geen aanhang die vaak dingen doet. Er zijn inderdaad best wat incidenten nu, maar we moeten uitzoeken waar dit vandaan komt. Als er iemand is die zwaar vuurwerk naar een cameraman gooit, slaat dat helemaal nergens op. We moeten die mensen blijven aanpakken."

[image:7582585]

Nooit meer in stadion

Wat Van Wijk betreft komen de daders nooit meer in het stadion. "We proberen ze allemaal te pakken. Ik denk dat we ze hebben en anders hebben we ze op camera staan. Ik wil deze mensen nooit meer zien, nooit meer. Dit moeten we niet tolereren, in geen enkel stadion."

Maar hoe je het voorkomt is de grote vraag. Bier gooien voorkom je niet en het veld oprennen ook niet. Maar vuurwerk in het stadion kan voorkomen worden. "Er is dan ook een discussie over het fouilleren. We willen gastvrij zijn en mensen laten genieten, maar dat moet ook veilig. Die zaken staan haaks op elkaar. Als we nog meer gaan fouilleren, gaan de goede onder de kwaden lijden. Je hebt nooit 100 procent controle. Het lijkt ook alsof we er geen grip op hebben nu, maar als je ziet wat er nog voorkomen wordt, is dat heel veel. Het is alleen niet genoeg."

[image:7582584]

Boete

Hoe de wedstrijd zal aflopen is nog niet duidelijk, wel is duidelijk dat de acties Vitesse enorm zullen schaden. "Ik weet verder niet hoe dit uitgespeeld gaat worden. We zullen ongetwijfeld een boete krijgen. En dat op een avond dat we het over vrede hebben. Een aantal personen heeft die boodschap niet begrepen. Dan vraag ik me af wat ze hier doen. Zij verpesten het voor de meerderheid."

Zie ook:

Deel dit artikel