Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Dermatoloog Eugene De Zwart-Storm met een loep. Foto: Omroep Gelderland
Smeer je kind altijd goed in op een zonnige dag. Foto: Pixabay

Smeer je kind altijd goed in op een zonnige dag. Foto: Pixabay

OOSTERBEEK - Het is de zonnigste dag van de week. Huidspecialisten waarschuwen deze woensdag dan ook: smeer je in. "Een op de vijf mensen krijgt huidkanker", vertelt dermatoloog Eugene De Zwart-Storm uit Oosterbeek. "Als ik iemand op het terras zie zitten met een rode huid dan denk ik: dit is mijn volgende klant."

Volgens specialisten onderschatten we vaak de kracht van de zon en het effect op onze huid. "Op het moment dat uv-stralen op onze onbeschermde huid stralen en de huid verbrand raakt, dan ontstaat er DNA-schade", zegt De Zwart-Storm. Lang zonnen betekent ook meer kans op andere huidbeschadigingen zoals méér pigmentvlekken of extra rimpels.

Kijk naar de uitleg van dermatoloog De Zwart-Storm:

'Insmeren is net als poetsen'

Met een loep laat hij zien hoe hij oneffenheden opspoort. Volgens hem gaat het om een gestapeld effect. "Je moet niet keer op keer je huid laten beschadigen door de zon want dan kan er op latere leeftijd ongeremde cellengroei ontstaan die huidkanker kan veroorzaken." Hij voegt toe: "Insmeren met zonnebrand is net als poetsen. Je blijft je huid beschermen anders ontstaat er later schade." Volgens hem is minimaal factor 30 verstandig om te gebruiken.

Zie ook: Zonaanbidders opgelet: zo voorkom je rimpels, vlekken en huidkanker

Maar ook zonder te verbranden, veroorzaakt ultravioletlicht schade aan de huid vertelt dermatoloog Satish Lubeek van het Nijmeegse Radboudumc. "Deze schade is niet meteen zichtbaar, maar stapelt zich op gedurende het leven in de huid. Hoe erg die schade is, hangt af van hoe lang de huid is blootgesteld aan zonlicht."

Vooral in het gezicht

Huidkanker komt vooral voor in het gezicht, rondom de haargrens en op het oor of de lip en rond de ogen. De Zwart-Storm geeft aan dat je huidkanker herkent aan wondjes die niet willen genezen of pijnlijke harde bultjes die groeien. Ook als een moedervlek verandert van kleur en van vorm dan moet je volgens hem aan de bel trekken bij de huisarts.

Is er een plek vastgesteld als huidkanker dan volgt er in meerdere gevallen nog een. "Omdat de zon dan natuurlijk op je hele gezicht heeft geschenen, kan er nog een nieuwe tumorplek ontstaan", legt De Zwart-Storm uit. "In veel gevallen kunnen we het wegsnijden, maar dan moet er niks achterblijven anders volgt een ander type behandeling. Of er ontstaat een plaveiselceltumor die uitzaaiingen kan veroorzaken. Dan ziet alles er minder rooskleurig uit."

Dermatoloog Eugene De Zwart-Storm met een loep - Foto: Omroep Gelderland

Als je in je kindertijd weinig zonnebrandcrème hebt gesmeerd heeft dit effect. De Zwart-Storm: "Ik kom uit die generatie. Er werd gedacht: als je even goed verbrand bent door de zon dan kan je er daarna wel tegenaan. Maar wat we toen niet realiseerden en nu wel weten, is dat door die zonverbrandingen op kinderleeftijd de kans verdubbelt op het ontstaan van een melanoom."

Vitamine D

Goed smeren is dus van groot belang op een zonnige dag. "Op het moment dat je géén zonnebrand gebruikt en regelmatig verbrand bent dan heb je meer kans op huidkanker. Dat is wel te zien want een op de vijf Nederlanders heeft er mee te maken", herhaalt hij. "Dat is aardig wat."

Uiteraard vinden beide dermatologen dat de zon ook een positieve eigenschap heeft: 'Je wordt er vrolijk van en in een kwartier bouw je genoeg vitamine D op", aldus De Zwart-Storm. Lubeek van het Radboudumc vult aan: "Dagelijks een kwartiertje met gezicht en handen in het daglicht, of het nu zonnig of bewolkt is, is voldoende voor genoeg vitamine D."

Deel dit artikel