Kan Vitesse nog pieken in de play-offs na een bizar seizoen?. Foto: Orange Pictures

Kan Vitesse nog pieken in de play-offs na een bizar seizoen?. Foto: Orange Pictures

ARNHEM - Vitesse staat in de etalage en wordt de komende weken misschien wel verkocht aan een buitenlandse investeerder. Ondertussen moet een merkwaardig seizoen tot een goed einde worden gebracht. "Wij willen echt iets moois achterlaten", zegt scheidend aanvoerder Danilho Doekhi.

Doekhi wist al heel lang dat hij Vitesse na vier mooie jaren zou gaan verlaten. De centrale verdediger heeft inmiddels getekend bij cultclub Union Berlin. "Ze pakten echt door en lieten niet meer los. Dit is een hele mooie stap voor mij in een loodzware competitie. Ik ben er geweest en het leeft daar enorm. De supporters hebben zelf het stadion gebouwd en het zit er altijd vol."

"Het niveauverschil met Nederland is groot", weet hij. "In Duitsland ligt de intensiteit een stuk hoger. Wat ik hoor is Berlijn een leuke stad en goed bereikbaar voor mijn familie en vrienden. Een extra plus is nog eens dat ze opnieuw Europees voetbal willen halen."

Angstvallig stil

Dat doel wil Vitesse ook weer bereiken. Het zou de Arnhemse club financieel en strategisch misschien wel goed uitkomen in de onderhandelingen met de huidige grootaandeelhouder Valery Oyf en de toekomstige eigenaren van het Arnhemse bolwerk. Europees voetbal spelen is in veel opzichten interessant voor investeerders. Behalve wat berichten over twee jonge Amerikanen en de vermeende interesse van GelreDome-eigenaar en vastgoedmiljonair Michael van der Kuit, is het al een tijdje angstvallig stil.

Verlies

Vitesse spekte de clubkas met de Europese wedstrijden in de Conference League, maar maakte zoals ieder seizoen ook weer veel kosten. De salarissen van een groot aantal spelers drukken zwaar op de begroting. Bijna ieder jaar draait Vitesse verlies. Tot nu toe dekte Oyf de tekorten, maar bij Vitesse is ineens alles onzeker geworden nu de club in de verkoop staat.

Egocentrisch

Doekhi heeft van die onzekerheid geen last meer, maar zegt er wel alles aan te willen doen om waardig afscheid te nemen. "Ik heb hier mooie jaren gehad en wil iets moois achterlaten. Ik weet dat de voetbalwereld egocentrisch is, dat klopt. Het draait ook bij voetballers toch om hun eigen carrière, dat is gewoon zo. Maar ik vind dat ik het aan mijn stand verplicht ben om nog alles te geven voor Europees voetbal."

Revanche

Die campagne begint voor Vitesse vanavond in Utrecht (21.00 uur). Wordt het tweeluik, met zondag de beslissende return in Arnhem gewonnen, treft de ploeg van trainer Letsch de winnaar van de strijd tussen Heerenveen en AZ in de finale. Het gaat er dus om dat Vitesse na een uiterst wisselvallig seizoen de komende weken nog gaat pieken.

In 2018 won Vitesse de finale van FC Utrecht. Een jaar later namen de Domstedelingen revanche en wonnen zij ten koste van Vitesse de play-offs. Vorig seizoen plaatste Vitesse zich rechtstreeks voor Europees voetbal dankzij een vierde plaats in de eredivisie.

Bij Vitesse ontstaat in een bizar seizoen met veel teleurstellende wedstrijden in de competitie binnenkort vrijwel zeker een leegloop. Behalve Doekhi vertrekken de sleutelspelers Bazoer, Rasmussen, Openda en waarschijnlijk ook Dasa. Daarnaast lijkt trainer Letsch zijn succes in Arnhem te gaan verzilveren. Er is veel belangstelling voor de aimabele Duitser.

Nieuw begin

"De anderen hebben nog niets getekend, zij moeten zich nog laten zien", benadrukt Doekhi. Letsch zegt geen angst meer te hebben voor het feit dat spelers die vertrekken niet meer voldoende gemotiveerd zullen zijn in de play-offs. "Daar was ik wel even bang voor. Ik heb we afgevraagd wat er zou gebeuren. Veel contracten lopen af. Nu denk ik dat ze er echt alles aan zullen doen. Ik voel een nieuw begin. We willen weer Europa in en ik zie een team dat daarvoor wil vechten."

Deel dit artikel