Groessen, kieuwpootkreeft. Foto: Omroep Gelderland

Groessen, kieuwpootkreeft. Foto: Omroep Gelderland

ZEVENAAR - Rijkswaterstaat heeft een oplossing gevonden voor de zeer zeldzame kieuwpootkreeft die bij Zevenaar is ontdekt op de plek waar straks de verlengde A15 moet komen. Als de aanleg van de snelweg definitief doorgaat, kunnen de eitjes van het diertje worden verplaatst naar nog aan te leggen poelen in de buurt. Tot die tijd liggen ze nog veilig in de grond op een 'geheime' plek.

Ecoloog Victor Loehr speurt het water van de modderpoel af die verscholen ligt tussen de bomen. Maar de kans is klein dat hij nu nog levende kieuwpootkreeften vindt. "Ze leven maar een paar weken en meestal vrij vroeg in het voorjaar. Als ze eitjes hebben gelegd, dan gaan ze dood."

Zo ziet de kieuwpootkreeft eruit:

Sprookjesachtig

Volgens Loehr is dit 'rood-groen zwemmend geraamte' een erg bijzondere en zeer zeldzame kieuwpootkreeft, die maar op een paar plekken in Europa voorkomt. De kieuwpootkreeft is 2 tot 3 centimeter lang en grotendeels doorzichtig. Hun bouw is sinds de prehistorie niet echt veranderd, waardoor ze ‘levende fossielen’ worden genoemd.

"Engelsen noemen de diertjes ook wel fairy shrimps. Dit komt doordat ze schijnbaar uit het niets kunnen opduiken, met wel honderden tegelijk. Heel sprookjesachtig. Dat komt doordat dat de eitjes tientallen jaren in een drooggevallen modderpoel kunnen liggen. Komt de modderpoel weer onder water te staan, dan komen de eitjes pas uit", legt Loehr uit.

Volgens hem liggen de eitjes bij Zevenaar aan de rand van de poel of in de poel in de grond. "Ze zijn zo klein als een speldenknop dus we kunnen ze niet zien tussen al die bladeren en het zand."

Zelfde omstandigheden

Het is de bedoeling om die eitjes straks te verplaatsen. "Als de poel vrijwel is drooggevallen, kunnen we gewoon een deel van het zand van de bodem verplaatsen." Belangrijk is wel dat de nieuwe plek aan vrijwel dezelfde omstandigheden voldoet zodat de kans het grootst is dat de populatie weer terugkomt. "Daarom blijven we ook zoveel mogelijk in deze omgeving en verplaatsen we de eitjes niet naar de andere kant van het land of zo", benadrukt Loehr.

Ook de nieuwe locatie houdt de ecoloog van Rijkswaterstaat voorlopig stil. "Bijzondere beestjes trekken altijd kijkers en fotografen aan. Misschien komt er ooit een moment dat er zoveel van dit soort kieuwpootkreeften zijn dat we wel kunnen vertellen waar ze zitten, maar voor nu willen we ze vooral met rust laten en laten zitten waar ze zitten."

Dus tot die tijd moeten we het doen met een filmpje dat Loehr afgelopen voorjaar zelf maakte van het zeldzame 'rood-groen zwemmend geraamte'.

Zie ook: Zeldzaam beestje moet verhuizen voor doortrekking A15

Deel dit artikel