Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Loïs Openda viert zijn treffer. Foto: Pro Shots / Paul Meima
Doelpuntenmakers Openda en Buitink. Foto: Pro Shots / Paul Meima

Doelpuntenmakers Openda en Buitink. Foto: Pro Shots / Paul Meima

ARNHEM - In een sfeervol GelreDome is Vitesse erin geslaagd AZ te verslaan. In een duel dat op en neer ging trok de Arnhemse ploeg, door een late treffer van de afzwaaiende Openda, aan het langste eind. Hierdoor gaat men met een 2-1 voorsprong naar Alkmaar en heeft het aan een gelijkspel genoeg om door te stoten naar de voorrondes van de UEFA Conference League.

Na de verrassende comeback van afgelopen zondag tegen FC Utrecht, moest trainer Thomas Letsch het vanavond doen zonder Eli Dasa. De Israelische rechtsachter is in zijn thuisland om te trouwen, waardoor er een plek vrij komt voor Romaric Yapi aan de rechterkant. Verder kon Letsch beschikken over dezelfde tien als tegen Utrecht.

Fanatiek

De thuisploeg begon fanatieker en feller dan de bezoekers uit Alkmaar. Vitesse veroverde telkens de bal snel en was erg scherp in de duels, wat ertoe leidde dat AZ de eerste tien minuten niet in haar spel kwam. Maar tot echte kansen kon de ploeg uit Arnhem niet komen.

Beter AZ

Langzaamaan kwam ook AZ beter uit de verf. De ploeg van Pascal Jansen kreeg meer grip over het duel en had vaker de bal naar mate het eerste half uur zich vorderde. AZ was vooral via Vangelis Pavlidis dichtbij, maar de Griek raakte met een subtiele lob de lat. Niet veel later was het aan de andere kant wel raak.

Voorsprong

Vanaf het middenveld kon Matus Bero zijn Belgische spits Openda wegsturen in de diepte. Een goede voorzet van Openda bleek een prooi voor Buitink, die koelbloedig de 1-0 binnenliep. Direct erna reageerde AZ gevaarlijk, maar door goed ingrijpen van Houwen bleef een snelle gelijkmaker uit.

Niet hoogstaand

Het laatste kwartier van de eerste helft was een stuk minder hoogstaand vergeleken met de eerste 30 minuten. AZ speelde erg stroef en Vitesse loerde op fouten van de bezoekers. Die fouten kwamen ook regelmatig voor, maar de thuisploeg kon deze niet afstraffen. Aan de andere kende AZ nog een grote kans, maar Karlsson vond de paal op zijn weg.

Gelijkmaker

Na rust kende Vitesse een nieuwe naam in het veld, Tomas Hajek kwam erin voor middenvelder Domgjoni. De Tsjech kon echter niet voorkomen dat AZ sterker uit de kleedkamer kwam. Na grote kansen voor Jesper Karlsson en Tijjani Reijnders, waarop Houwen goed redding bracht, was de derde mogelijkheid wel raak. Een afgeslagen corner kwam terecht bij Clasie die de bal ineens op de slof nam en via Hajek zag hij zijn inzet in het doel verdwijnen, 1-1.

Gemiste kans

Eigenlijk kon AZ deze lijn nauwelijks doordrukken en dit was te wijten aan het feit dat Vitesse in de loop van de tweede helft weer beter in het spel kwam. De thuisploeg had dan ook met nog een kwartier op de klok op voorsprong moeten komen. Een steekbal van Openda zorgde ervoor dat Bero alleen op de doelman af kon, maar door lang treuzelen wist hij niet te scoren.

Beslissing

Uiteindelijk kwam die voorsprong er wel voor Vitesse. Na een lang lopende aanval rondom de zestien van AZ wist Manhoef zijn collega Openda te bereiken. De Belg draaide zich knap vrij en schoot hard binnen, 2-1. Even later mocht Openda zich onder luid applaus laten aflossen door verdediger Marcus Steffen. De Belg speelde, net als Doekhi en Bazoer, zijn laatste minuten in het GelreDome.

Loïs Openda viert zijn treffer - Foto: Pro Shots / Paul Meima

Return

Door de zege van Vitesse is de eerste stap gezet richting de voorrondes van de UEFA Conference League, het toernooi waar de club nog hele goede herinneringen aan heeft. Aanstaande zondag moet de ploeg van Letsch nog een keer opdraven, dan wacht de return in Alkmaar. De voorsprong van de Arnhemmers bedraagt slecht één doelpunt wat ervoor zorgt dat een gelijkspel voldoende is om door te gaan.

Deel dit artikel