Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Woon je in het paarse gebied? Dan bespaar je tot 5 euro. In rood gebied bespaar je tot 10 euro, in oranje gebied tot 15 euro. Foto: Omroep Gelderland
Nederlanders tanken net over de grens in Elten. Foto: Omroep Gelderland

Nederlanders tanken net over de grens in Elten. Foto: Omroep Gelderland

BABBERICH - Door de belastingverlagingen in Duitsland liggen de benzineprijzen een stuk lager dan in onze provincie. Maar voor wie is het eigenlijk zinvol om de grens over te gaan voor een volle tank? Dat hebben we voor je uitgezocht.

Op dit moment kost een liter Euro 95 in onze provincie bij het goedkoopste tankstation 2,17 euro. In Duitsland betaal je hiervoor woensdagochtend 38 cent minder, namelijk 1,79 euro. Als je wat tijd over hebt, kan het dus lonen om over de grens te tanken. Om te berekenen wanneer dit is, nemen we een paar jaar oude middenklasser als uitgangspunt, met een tankinhoud van 45 liter en een verbruik van 1 op 15.

Retourtje Duitsland

Als je dan met een lege tank aankomt in Duitsland, kost een volle tank 16,65 euro minder dan in Nederland. Om te bepalen vanuit welke plaatsen in Gelderland een Duitse tankbeurt nog zinvol is, berekenen we de afstand van een retourtje naar het dichtstbijzijnde tankstation in Duitsland.

Op basis van de uitkomst verdelen we Gelderland in vijf gebieden. Vertrek je vanuit het grijs gearceerde gebied, dan leg je geld toe op je reis. Vanuit het paarse gebied verdien je tussen de 0 en 5 euro. Ga je de weg op in het rode gebied, dan kun je maximaal 10 euro besparen. Start je in het oranje gedeelte, dan loopt je winst op tot wel 15 euro. En heb je de mazzel dat je in het gele gebied woont, dan kan je winst zelfs meer dan 15 euro zijn.

Woon je in het paarse gebied? Dan bespaar je tot 5 euro. In rood gebied bespaar je tot 10 euro, in oranje gebied tot 15 euro - Foto: Omroep Gelderland

Klik hier voor een grotere versie van de kaart.

Wil je nauwkeuriger weten hoeveel je kunt besparen? In onderstaande tool kun je precies zien of het voor jou de moeite loont naar Duitsland te rijden. Kies een gemeente, vul een getal in bij de tankinhoud en het verbruik en klik of tik op 'enter' om het resultaat te zien. Weet je niet precies hoeveel liter brandstof er in je tank gaat en hoe zuinig je gemiddeld rijdt? Dat kun je hier gemakkelijk opzoeken.

De berekeningen in dit artikel zijn gebaseerd op de prijzen van de goedkoopste tankstations in Nederland en Duitsland op 1 juni 2022. Bij het bepalen van de reistijd in de rekentool gaan we uit van de tijd die het kost om op en neer te rijden. De kosten voor de benzine die verbruikt wordt voor de reis trekken we af van de mogelijke winst. Door de extra verbruikte benzine zijn er ook nadelige effecten op het milieu om rekening mee te houden.

Zie ook:

Deel dit artikel