Celine Struijvé. Foto: Omroep Gelderland

Celine Struijvé. Foto: Omroep Gelderland

DOORWERTH - Celine Struijvé uit Doorwerth loopt hard, héél hard. Afgelopen weekend werd ze nog tweede bij de vrouwen op de 5 kilometer tijdens de Stuwalloop in Oosterbeek. Dat lijkt misschien niet meteen heel bijzonder, maar Celine is pas 9 jaar.

Celine liep op de 5 kilometer naar de tweede tijd in 19 minuten en 13 seconden. En dan te bedenken dat het parcours waarover ze liep heuvels heeft en er tot dit jaar nog nooit onder de 21 minuten was gelopen op dit parcours. Ze liep gemiddeld bijna 16 kilometer per uur.

Maar Celine traint daarvoor al een tijdje. Op haar derde startte ze met hardlopen: ze liep rondjes met haar vader en haar broer Emile, die ook nog altijd een goede trainingspartner is. Toen ze 6 jaar was, was won de Doorwerthse de 5 kilometer-wedstrijd van de Wodan Run in Wolfheze. Daarna kreeg ze al behoorlijk wat media-aandacht.

Kijk hier naar hoe hard Celine kan lopen:

'Dit kan ik heel goed'

Zelf had Celine ook al snel door dat ze snelle benen had. "Toen ik 5 jaar was, zag ik dat een Fins meisje van 5 jaar een tijd van 4.19 minuten op de 1000 meter had gelopen. Toen dacht ik: ik ga proberen daar onder te komen. Toen liep ik 4.13 en toen wist ik: dit kan ik heel goed."

Celine vindt het ook heel leuk om te hardlopen, zegt ze. "Ik houd van de natuur en om dieren te zien onderweg. Maar als ik echt hard loop, dan zie ik daar niks van. Dan kom ik in een soort flow en denk ik alleen maar: dit kan ik, dit kan ik."

Nuchter onder de aandacht

Haar vader Edward Struijvé ziet het talent bij zijn dochter ook. "We zijn wel echt een hardloopfamilie, het zit misschien wel een beetje in de genen. Toen ze 4 jaar was, liepen we een wedstrijd van 4 kilometer waarin ze wegliep van ons. Toen besefte ik dat ze best goed was. Ik dacht toen: dit moeten we vaker doen. Ik was wel verbaasd dat ze zo hard liep bij die wedstrijd. Dat was wel bijzonder. Ik ben dan ook echt trots op haar. Ze doet altijd haar best en dat is heel leuk."

Door haar prestaties krijgt ze bij wedstrijden ook wel veel aandacht, merkt Edward. "Ja, dat is aan de ene kant heel leuk, maar ik zie ook wel dat Celine nuchter is en dat ze dingen in perspectief kan plaatsen. Ze gaat er goed mee om."

Haar vader plaatst dat perspectief ook meteen bij de prestaties van zijn dochter. "Ik ben er natuurlijk hartstikke blij mee, maar ze is pas 9. Als je heel reëel bent, kan je pas op je 15e zien waar ze echt staat."

Dromen voor de toekomst

Maar daarop wachten, wil de 9-jarige Celine ook niet. Ze heeft natuurlijk dromen voor de toekomst. "Ik hoop dat ik nog sneller word en bij de wereldtop kan horen. En het is misschien ook wel een droom om een keer naar de Olympische Spelen te gaan. Dan zou ik het liefst een 5 kilometer lopen, maar dat is nog heel ver weg."

Deel dit artikel