Een vrouw zoekt verkoeling voor haar winkel . Foto: ANP

Een vrouw zoekt verkoeling voor haar winkel . Foto: ANP

ARNHEM - Het wordt warm in Gelderland, zoveel is duidelijk. Er is dan ook genoeg aandacht voor. Maar daar zit niet iedereen op te wachten. Op social media klinkt kritiek. Waarom is er zoveel aandacht voor de warmte en hoe terecht is dat?

Donderdag plaatste Omroep Gelderland een artikel op Facebook met tips over hoe we met de hitte om moeten gaan. De reacties waren niet van de lucht. "We doen net of het nog nooit 30 graden is geweest", typt Iris bijvoorbeeld. Ook Alex herkent zich niet in het bericht: "Pfff, maar één of twee dagen 30 graden, en weer paniekvoetbal." Ook Rafaël is kritisch: "Vroeger was het gewoon warm. Nu is het levensgevaarlijk. Zullen we weer normaal gaan doen?"

Dat brengt ons natuurlijk bij de volgende vraag. Is die aandacht wel nodig?

Kracht van herhalen

"Deze vraag krijgen we ieder jaar wel", reageert een woordvoerder van de GGD Gelderland-Midden. De gezondheidsdienst verspreidt veel tips tegen de warmte. "Maar niet iedereen realiseert zich hoe gevaarlijk warme temperaturen voor sommige mensen zijn." De woordvoerder legt uit dat lang niet alle gezondheidsadviezen voor iedereen even belangrijk zijn. Maar dat herhaling juist belangrijk is voor de kwetsbaren. "Het is goed dat er aandacht voor is."

Maar zoveel aandacht? "We herhalen de regels. Juist omdat het aantal hete dagen in Nederland toeneemt."

'Meer warme dagen, maar ook een hype'

Klopt dat wel? Neemt het aantal warme dagen toe? Dat vragen we Alfred Snoek, weerman bij Weerplaza. "De warmte die we nu krijgen, hoort bij het Nederlandse klimaat", zo begint hij zijn uitleg. "Daarbij wordt de hitte ook niet zo extreem. Dus het lijkt wel een beetje een hype. Maar het klopt dat we meer warme dagen hebben."

Het weer wordt gemeten aan de hand van meetpunten op vaste plekken over een periode van meerdere jaren. "In Nederland houden we al sinds de achttiende eeuw het weer bij. Maar telkens op andere plekken. De cijfers waar we echt wat mee kunnen beginnen in 1901. Daarin kunnen we de verdeling maken in periodes van dertig jaar. En dan zien we dat er in de periode 1990 tot 2020 meer warme dagen zijn dan 1960-1990 en 1940-1970."

"In juni werd het voorheen bijvoorbeeld maar één dag 30 graden of warmer. De afgelopen jaren is het gemiddelde opgelopen naar twee van zulke dagen."

Om hoeveel dagen gaat het?

Snoek legt eerst uit dat er gradaties zijn in warme dagen.

  • Een 'warme dag' heeft temperaturen boven de 20 graden.
  • Een 'zomerse dag' boven de 25 graden.
  • As het kwik boven de 30 graden komt, spreken we van een 'tropische dag'.

Wanneer we kijken naar de afgelopen dertig jaar en de dertig jaar daarvoor, krijgen we de volgende cijfers:

  • In Gelderland hebben we nu gemiddeld 93 warme dagen per jaar, dat waren er 85.
  • We hebben nu 28 zomerse dagen per jaar, dat waren er 25.
  • Tot slot hebben we nu gemiddeld 5 tropische dagen per jaar, dat waren 4 en een half.

"De trend klopt", zegt Snoek daarover. "Daarbij wil ik benadrukken dat het gemiddeldes zijn. Er zitten zomers tussen met veel extreme dagen, maar ook juist natte, koudere zomers."

Maar hoe kijken ze naar de komende dagen bij Weerplaza? "Bij ons is er geen paniek", besluit Snoek.

De provincie Gelderland maakte vrijdagochtend bekend dat ze vanaf volgend jaar eisen dat alle gemeenten een hitteplan hebben. De provincie gaat de gemeenten hier samen met de GGD's mee helpen. Hiervoor wordt 3000 euro per gemeente ingezet. "Zo zijn gemeenten voorbereid op hittestress en kunnen ze maatregelen nemen om inwoners te beschermen. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie mensen last hadden van hittestress. Niet alleen ouderen", stelt de provincie. Volgens het CBS zorgen hittegolven voor honderden extra sterfgevallen, vaak door uitdroging.

Zie ook:

Deel dit artikel