het planten is dit jaar moeilijker door hoge waterstand. Foto: st. Sawah Belanda

het planten is dit jaar moeilijker door hoge waterstand. Foto: st. Sawah Belanda

ARNHEM - Vrijwilligers en bestuursleden van de stichting Sawah Belanda stropen vandaag de broekspijpen eens extra hoog op. Ze doen dit voor de rijstplantdag bij het Indisch Monument in het park Sacre Coeur aan de Velperweg in Arnhem. Het monument is gerealiseerd in 2006 door Joyce Bloem in samenwerking met haar zus Marion en vraagt aandacht voor de Indische geschiedenis.

Het planten van de rijst is een symbolische actie om aandacht voor de Indische Nederlanders te vragen.

'Zwaarder dan andere jaren'

De rijstplantjes worden in één van de zeven vijvers van het monument geplant. "Dit jaar zal het planten zwaarder zijn dan andere jaren," zegt Don Böckman van st. Sawah Belanda. "We hebben deze week al wel de watertoevoer tot de vijvers dichtgedraaid, zodat het waterpeil in de vijvers zal zakken, maar het heeft heel hard geregend."

Muziek en dans

De rijstplantjes, die worden uitgezet in de Sawah zijn opgekweekt door leerlingen biologie van een nabijgelegen school in Velp. Na het planten hiervan worden de vijvers afgerasterd tot aan de Indië Herdenking op maandag 15 augustus. Die om 16.00 uur zal plaatsvinden

De Indië Herdenking zal dit jaar een soberder karakter hebben, aldus Böckman. Want het herdenkingsfeest dat normaliter aansluitend aan de officiële herdenking plaatsvindt, is dit jaar met een week verschoven. Het vindt nu plaats op zondag 21 augustus van 13.00 tot 17.00 uur.

De voorbereidingen voor dat herdenkingsfeest zijn inmiddels ook al in volle gang. Er zal onder andere veel muziek en dans zijn.

Deel dit artikel