Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Olaf van den Bergh traint bij de waterval in Burgers' Bush. Foto: Omroep Gelderland
Olaf traint in de Bush. Foto: Omroep Gelderland

Olaf traint in de Bush. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Triatleet Olaf van den Bergh uit Arnhem heeft een originele locatie gevonden voor zijn trainingen. In voorbereiding op het WK Ironman zweet hij zich kapot op een fiets in de Bush van Burgers' Zoo.

Van den Bergh kwam op het idee toen hij als bezoeker in de Bush was. "Ik ben zelf abonnementhouder van Burgers' Zoo. Als ik moet uitleggen hoe zwaar de omstandigheden zijn voor de triatlon op Hawaï, vertel ik altijd dat het voelt alsof je door de Bush heen loopt. Toen ik hier liep, dacht ik: eigenlijk zou ik mijn fiets hier moeten kunnen neerzetten."

Hij benaderde de dierentuin. "Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ze een mailtje gestuurd. Gelukkig wilden ze meewerken. En nu kan ik mij perfect voorbereiden, mét een leuk uitzicht. Een hele bijzondere plek, alsof je midden in de natuur zit. Ik mis alleen de stem van David Attenborough."

Dieren spotten

De Ironman bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en dan nog een marathon lopen van ruim 42 kilometer. "Ik wil hier lekker trainen, maar er valt ook genoeg te zien. Ik hoop dat ik veel dierensoorten kan spotten."

Verslaafd

Olaf is van oorsprong een hardloper. "Ik was een 400 meter-atleet. Ik trainde hier op Papendal, maar merkte dat ik de aansluiting met de internationale top niet zou gaan maken. Ik had de Ironman op mijn bucketlist staan. Ik heb meegedaan en sindsdien ben ik verslaafd. Hawaï is het summum, daar is de Ironman ook ontstaan en komt de hele wereldtop bij elkaar."

Olaf van den Bergh traint bij de waterval in Burgers' Bush - Foto: Omroep Gelderland

De training is behoorlijk pittig. "Ik ben twintig minuten bezig en het lijkt wel alsof iemand een bak water over mij heen heeft gegooid. Het is flink zweten geblazen. Als je nu buiten gaat fietsen, is het ook wel warm, maar die luchtvochtigheid valt mee ten opzichte van Hawaï. En dat is hier in de Bush dus wel hetzelfde."

Deel dit artikel