Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Dokter Ab Wit. Foto: Archief Jaap Huurman
Peter Wiegmink heeft zijn leven te danken aan dokter Wit. Foto: Omroep Gelderland

Peter Wiegmink heeft zijn leven te danken aan dokter Wit. Foto: Omroep Gelderland

LATHUM - Ab Wit staat bekend als de bedenker van de nacompetitie in het voetbal en daarom is er een initiatief gestart om een standbeeld van hem te laten maken. Maar dokter Ab Wit geldt voor Peter Wiegmink vooral als de redder van zijn leven.

Peter Wiegmink (de broer van Alex Wiegmink, die in 2003 werd vermoord bij de Posbankmoord, red.) kende een mooie carrière als doelman in het betaald voetbal. Hij speelde voor AGOVV en De Graafschap. In het doel van de Apeldoornse club speelde hij op 5 april 1970 tegen FC Wageningen.

"Ik kwam in de achtste minuut in botsing met Hans Posthumus, die later naar Feyenoord is gegaan. Ik was helemaal groggy en moest per brancard van het veld. In de kleedkamer werd ik op een massagetafel gelegd."

In shock

En daar bleek dat Wiegmink er slecht aan toe was. "Ik ben eigenlijk tot de rust van de wereld geweest. Ik was in een shock-toestand. Ik schijn te hebben geroepen: 'Waar zijn mijn kinderen?' Het was namelijk zo dat mijn vrouw niet zo lang daarvoor is overleden aan een hersenbloeding, op 26-jarige leeftijd. Ik had een dochter van vier en een zoon van acht maanden. Maar ik wist volstrekt niet waar ik was."

"Dokter Wit was toen voorzitter, maar ook clubarts van FC Wageningen. Aan zijn behandeling heb ik mijn leven te danken. Zo heeft hij mij uit die shock-toestand kunnen praten. Als dat niet was gebeurd, had er enorme neurologische schade kunnen ontstaan. Uiteindelijk was ik dankzij zijn goede behandeling alleen maar drie weken uit de roulatie. De impact op het elftal was zodanig dat het 8-0 voor Wageningen werd."

Dokter Ab Wit - Foto: Archief Jaap Huurman

"Dit verhaal kwam weer helemaal boven toen ik bij Radio Gelderland het verhaal van dokter Wit hoorde. Een goed idee om een standbeeld voor hem op te richten. Ik ga dinsdag met een aantal oud-spelers van AGOVV een kopje koffie drinken op de Wageningse Berg. Leuk om al die jongens van vroeger weer eens te spreken."

Nog een keer knock-out

Overigens overkwam Wiegmink later dat jaar vrijwel hetzelfde ongeluk. "Toen had ik inmiddels een transfer gemaakt naar De Graafschap. Op 15 oktober speelden we tegen Heracles en kwam ik weer in botsing met een tegenstander. Ik raakte weer buiten westen. Toen werd ik behandeld door de clubarts van De Graafschap en ben ik ook weer redelijk hersteld. Het was trouwens een historische wedstrijd, want het publiek van Heracles kwam het veld op en molesteerde onze spelers. Vanaf dat moment werd een hekwerk verplicht in stadions om zoiets te voorkomen."

Zie ook:

Deel dit artikel