Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Coley Parry met directeur Pascal van Wijk. Foto: Òmroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Coley Parry (links) tijdens de Airborne-wedstrijd. Foto: ANP
Coley Parry bij de Airbornewedstrijd van Vitesse. Foto: ANP

Coley Parry bij de Airbornewedstrijd van Vitesse. Foto: ANP

ARNHEM - Bij Vitesse kwam hij binnen als de grote onbekende: Coley Parry. Hij moet de nieuwe eigenaar van de Arnhemse club worden als de KNVB toestemming heeft gegeven. Bij Patro Eisden in België en bij Leyton Orient in Engeland is Parry al met de Common Group eigenaar en zowel in België als Engeland spreken ze met lof over hem en zijn daden. "Het is iemand die geeft om zijn investeringen", klinkt het in Londen.

In december nam de Common Group Patro Eisden over. Een club op het derde niveau in België, die net als Vitesse onder bewind stond van schimmige figuren en eigenaren die zich amper toonden aan de buitenwereld.

'Parry schuwt de camera's niet'

"Maar bij deze eigenaar hebben we een goed gevoel", zegt Niels Christiaens, sportjournalist bij TV Limburg. Christiaans volgt Patro Eisden. "Het is een typische Amerikaan", zegt hij over Parry. "Hij is heel communicatief en schuwt de camera's niet."

"Door de vorige eigenaren wilden we eerst de kat uit de boom kijken hoe hij zich zou presenteren, maar dat geeft tot nu toe een goed gevoel. Hij gaat interviews niet uit de weg en je mag kritisch zijn tegen hem. Hij is heel open en communicatief sterk", gaat de sportjournalist verder.

Coley Parry met directeur Pascal van Wijk. - Foto: Òmroep Gelderland

Ook in Engeland staat Parry goed bekend, weet Tommy Atkins. Hij gaat als supporter van Leyton Orient waar mogelijk al 30 jaar naar de wedstrijden van de club.

Zijn eerste indrukken van Parry zijn heel goed. "Hij lijkt mij verstandig en professioneel. Hij brengt veel waarde naar de club, in de zin van kennis en vermogen. Hij komt over als een erg vriendelijke en slimme man die erg van voetbal houdt."

Daarnaast is hij volgens Orient inderdaad erg communicatief. "Hij praat openlijk met fans op Twitter en hij zat al in meerdere podcasts die geleid werden door supporters. Hij is daarin erg open over zijn rol bij de club, over zijn ambities en wat hij wil toevoegen aan de club."

Ambities

En de ambities zijn groot. Zowel in Londen als in Eisden. "Patro wordt ook wel het PSG van de derde klasse genoemd. Er zijn veel loonkosten. Er wordt ook echt wel geld tegenaan gegooid. Je hoort ook wel dat Patro kampioen moet worden en dat ze moeten promoveren. En die verwachting is er ook wel", vertelt Christiaans.

Ook in Londen legt de komst van Parry en The Common Group geen windeieren, zegt Atkins. "Hij is nu iets meer dan een jaar bij onze club. Hij, en een businesspartner, hebben al een paar miljoen geïnvesteerd in de club. Daarnaast heeft hij een platform naar de club gebracht waarmee hij op topkwaliteit data-analyses kan uitvoeren. Dit helpt bijvoorbeeld bij het aantrekken van spelers, maar ook voor het stellen van doelen en het bepalen van tactieken. Met zijn zakelijk inzicht en deze technologieën kunnen wij zeker de doelen bereiken die de club voor de langere termijn heeft gesteld."

En dat Atkins woorden kloppen, blijkt uit de stand op dit moment. Waar Leyton Orient de laatste jaren in de middenmoot van de League Two speelde, staat de ploeg dit seizoen bovenaan. "Dat is 100 procent een combinatie van onze tactiek, onze staf en het gebruik van het dataplatform. Het is heel interessant. Coley heeft zeker zijn rol daarin gespeeld en ik hoop dat het zo doorgaat."

Regelmatig aanwezig

Coley Parry was onlangs als toekomstig Vitesse-eigenaar aanwezig bij de Airborne-wedstrijd van Vitesse. En ook in België en Londen laat hij zich regelmatig zien. "Ik denk dat hij een keer of vier in Eisden is geweest. Hij was er onder meer bij toen Patro een ticket voor de promotie-eindronde kon afdwingen bij Tienen."

Coley Parry (links) tijdens de Airborne-wedstrijd. - Foto: ANP

"Hij bezocht meerdere wedstrijden. Hij is echt iemand die geeft om zijn investeringen", vult Leyton-fan Atkins aan.

En dat blijkt volgens sportjournalist Christiaans ook. "We hadden de angst dat er na zijn komst allemaal exotische namen zouden komen die geen voeling hadden met de competitie. Maar na het beschikbaar maken van een bepaald budget zijn er ook wel jongens van hier gehaald. Hij laat de trainer (Stijn Stijnen, red.) ook vrij. Er wordt ook gewerkt aan een betere infrastructuur en er komt een trainingscomplex. In Eisden hebben ze dus een goed gevoel. Hoewel we daar voorzichtig over moeten zijn, lijkt Coley Parry een meerwaarde voor de club."

Niet de laatste club in het netwerk

Er wordt overigens in België en Engeland gezegd dat Vitesse niet de laatste club is die Parry met The Common Group wil overnemen. De verwachting is dat er in de toekomst wel een samenwerking tot stand kan komen tussen de clubs.

"Ik heb ook Nederlandse vrienden die Vitesse volgen. Wie weet, misschien zien we in de toekomst meer 'links' ontstaan tussen Leyton Orient en Vitesse", vertelt de Orient-supporter hoopvol.

Deel dit artikel