John Jeffries overleed in 2020 op 98-jarige leeftijd. Foto: Omroep Gelderland

John Jeffries overleed in 2020 op 98-jarige leeftijd. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - De as van de Britse oorlogsveteraan John Jeffries is vrijdag bijgezet op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Hij was een van de militairen die op 18 september 1944 bij Operatie Market Garden met zijn parachute op de Ginkelse Heide landde. "Hiermee hebben wij zijn wens vervuld," zegt zijn dochter Lynn Tomkinson, die bij de plechtigheid aanwezig was.

"Hij wilde bij zijn medestrijders hier op Oosterbeek zijn. Het laat zien dat de onderlinge broederschap tussen hen zelfs op 98-jarige leeftijd nog heel sterk is."

Zo ging de bijzetting in Oosterbeek:

Lange tijd kon John Jeffries niet over de oorlog en zijn gruwelijkheden praten, maar toen hij ouder werd kwam hij elk jaar trouw naar Gelderland om Market Garden te herdenken. Op 95-jarige leeftijd herhaalde hij zelfs de sprong die hij in 1944 op de Renkumse heide maakte. "Ter herinnering aan alle kameraden die hier gesneuveld zijn en die hier nog altijd zijn op de begraafplaats van Oosterbeek liggen", zei hij er zelf in 2017 over.

In augustus 2020 overleed Jeffries op 98-jarige leeftijd, maar eerder deze maand was hij er toch nog een klein beetje bij tijdens de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. Vrienden Sebastian Philip en Chris Willmott namen de urn met Jeffries' as toen mee. De twee leerden Jeffries kennen, omdat ze hem als vrijwilliger voor de Taxi Charity for Military Veterans vaak rondreden.

'Nu is hij bij hen'

"Hij had veel vrienden die de oorlog niet ovedrleefd hebben," zegt dochter Lynn. "Ze werden gedood op de dag dat hij zelf hier gewond raakte. Daarom kwam hij de laatste zeventien jaar trouw naar de begraafplaats om met hen te praten en ze te bedanken. Nu is hij bij hen. Hij was een wees en toen hij het leger inging, voelde dat voor hem als zijn eerste familie," aldus zijn dochter. "Dus eigenlijk rust hij nu hier met zijn familie."

Deel dit artikel