Bevat Video: Video
Ankeiler: De Airborne-maand is officieel geopend. Vrijdag werd voor de derde keer door de (loco)burgemeesters van alle gemeentes binnen de Airborne-regio de bijzondere maand gestart.

- De Airborne-maand is officieel geopend. Vrijdag werd voor de derde keer door de (loco)burgemeesters van alle gemeentes binnen de Airborne-regio de bijzondere maand gestart. Het vond allemaal plaats voor het Airborne museum Hartenstein.

Dit jaar is speciaal omdat er veel kinderen aanwezig tijdens de plechtigheid: “Het Vteam is aanwezig en ook de kinderburgemeester van Renkum,” vertelt burgemeester Agnes Schaap. Het Vteam bestaat uit jonge correspondenten die vragen stellen aan bestuurders in Nederland. Vrijdag waren de burgemeesters van de Airborne-regio aan de beurt, en die werden flink aan de tand gevoeld.

Zaterdag is RTV Connect aanwezig bij de Airborne Wandeltocht. In een vier uur durende live uitzending vanuit Hartenstein praat presentator Eelco Walraven met de mensen die al jarenlang zorgen dat de herinneringen aan de Airborne blijven bestaan. Het zijn de mensen die verantwoordelijk zijn voor de verschillende herdenkingen. Verslaggever Adriënne Huizer zoekt de wandelaars op, om te horen wat hen drijft om mee te doen aan deze wandeltocht. De uitzending start om 10.00 uur en is te volgen via het tv-kanaal van Connect, en onze website.

De vragen die de kinderen stelden, hebben zij zelf bedacht. “Het zijn onderwerpen waar zij zelf nieuwsgierig naar zijn”, legt Tako Rietveld van het Vteam uit. Elwin is een van de kinderen die een vraag mocht stellen. Bob Roelofs, locoburgemeester van Arnhem, kreeg de vraag voorgeschoteld: “Vindt u ook dat herdenkingen altijd zo saai zijn?" Roelofs moest even lachen, maar had daarna een antwoord: “Het lijkt misschien nu nog saai, maar het is vooral respect wat je voelt.”

'Het zit in de genen'

Na twee jaar een alternatieve Airborne-herdenking heeft de burgemeester van Renkum er weer zin in. “De straten hangen vol met vlaggen, maar je ziet het, het zit hier echt bij alle mensen die hier wonen in de genen."

Benieuwd naar het item over de opening van de Airborne-maand? Bekijk hieronder het item:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.