Bevat Video: Video
Ankeiler: Thom Eerens is 12 en spreekt vrijdagochtend in zijn rol van kinderburgemeester bij de herdenking bij de Naald in Oosterbeek.

- Thom Eerens is 12 en spreekt vrijdagochtend in zijn rol van kinderburgemeester bij de herdenking bij de Naald in Oosterbeek. In zijn woorden over september 1944 verdwijnen de 78 jaar tussen toen en nu. Hij vertelt rustig over hoe hij in aanraking is gekomen met de dochter van een 28-jarige soldaat, die door Duitse kogels om het leven kwam.

"Thuis in Engeland verloren die dag twee kinderen hun vader. Een van hen is Sara", aldus Thom. Hij leerde een van die kinderen kennen toen hij 7 was. "Mijn grote broer legde als een van de bloemenkinderen bloemen op het graf van haar vader, daarna kwam Sara naar ons toe. Het was het begin van een vriendschap op afstand."

Bekijk de video van de herdenking bij de Naald:

"Voor mij is het heel gewoon dat we haar vader en alle anderen die voor onze vrijheid hebben gevochten nog herdenken, maar voor Sara is het wel heel bijzonder," aldus Thom. "Door Sara, maar vooral door haar vader weet ik nu meer over wat er toen hier is gebeurd. Veel jongens die hier moesten vechten zijn maar 8 jaar ouder dan ik nu ben."

Als kinderburgemeester vindt Thom het belangrijk dat iedereen gelijk wordt behandeld en niemand wordt gediscrimineerd of buitengesloten. "Zo lang nog niet iedereen gelijk is, moeten we de oorlog - vandaag de Slag om Arnhem - herdenken, zodat we ons blijven beseffen dat wij nooit meer oorlog willen."

Glider Pilot monument onthult in Wolfheze

Na de herdenking bij de Naald volgt voor Thom de onthulling van het Glider Pilot monument op de Wolfhezerweg. "Het is belangrijk omdat mensen hier voor ons hebben gevochten en die moet je blijven herdenken", aldus Thom. Hij onthult het monument samen met burgemeester Agnes Schaap.

Het Glider Pilot monument had eigenlijk al eerder geplaatst moeten worden, maar door pech met het leveren van materialen en de coronapandemie, kon dit nu pas. Robin Ammerlaan van de Stichting Airborne Herdenkingen legt uit waarom er 78 jaar na de gevechten alsnog een monument wordt geplaatst: "Dat komt omdat er nog legeronderdelen zijn die hebben meegevochten, maar die toch nog onderbelicht zijn gebleven. Het begint compleet te worden, maar je moet ze eigenlijk wel allemaal aandacht geven."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel