Bevat Video: Video
Ankeiler: Bij het monument op de Renkumse Heide wordt elk jaar de Airborne herdacht.

- Bij het monument op de Renkumse Heide wordt elk jaar de Airborne herdacht. Tijdens de herdenking worden door verschillende mensen kransen en bloemen neergelegd voor alle slachtoffers. Ook worden de volksliederen gespeeld en is er een moment stilte. De herdenking wordt bijgewoond door veteranen.

Op de plek van de herdenking zijn op 17 september 1944 de eerste parachutisten en zweefvliegtuigen geland. Het is de plek waar de slag om Arnhem is begonnen. De herdenking begin met een toespraak van Richard Veldt van Renkum Leeft. Daarna is er een minuut stilte ter ere van de pas overleden Queen Elizabeth II. Hierna vindt de kranslegging plaats en wordt een moment stilte in acht genomen voor de gevallenen.

Bekijk hieronder de video over de herdenking op de Renkumse Heide. Het artikel gaat onder de video verder.

'Kinderen kunnen lasergamen'

Buiten het herdenken van de slachtoffers, is de vrijheid vieren ook een belangrijk onderdeel van de herdenking. "Dat hoort bij elkaar," legt Veldt uit. Er is dan ook veel te zien en te beleven op de heide. “Er staan motorvoertuigen en kinderen kunnen lasergamen”. Ook wordt er een aantal keer parachutegesprongen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel