Bevat Video: Video
Ankeiler: Het is nog maar half september, maar John Brendel begeeft zich al dagelijks tussen de jingle bells en de kerstbomen.

- Het is nog maar half september, maar John Brendel begeeft zich al dagelijks tussen de jingle bells en de kerstbomen. Hij is lid bij de modelbouwvereniging Arnhem, die bij de Intratuin in Duiven helpt met het aanleggen van de spoorbaan voor de kerstshow.

“Met stille nacht heilige nacht op de achtergrond is dat wel erg bijzonder in september”, lacht de hobbyist. “Toen we begonnen vielen de mussen nog van het dak.” De Arnhemse vereniging werkt al voor het vijfde jaar mee met het opbouwen. “Er wordt een ontwerp gemaakt, dat wij dan in elkaar mogen zetten”, legt Brendel uit. "Thuis heb ik 11 meter aan spoor en dit is 300 meter, dit is wel het echte werk!"

Grootste kerstshow in Europa

Twee dagen per week is de hobbyist te vinden in de Intratuin, waar de grootste kerstshow van Europa wordt opgebouwd. De show beslaat 17.000 m2 om precies te zijn. “Ik heb vorig jaar mensen gesproken die vanuit Limburg, maar ook uit Groningen kwamen om te zien hoe het was geworden”, lacht Brendel, “Dat vind ik heel wat om naar een treintje te komen kijken.”

Op 8 oktober is de kerstshow voor het eerst te bezoeken door het publiek. Dan begint het meeste werk pas voor John: “We moeten de baan stofvrij houden en zorgen dat er geen ontsporingen ontstaan”. Doordat er dan veel luchtverplaatsing is door het bezoek moet John regelmatig de baan langs. “Dan maak ik het schoon met een gummetje of met een beetje wasbenzine.” Maar ook dat is geen straf : "Ik vind het leuk om dan een praatje te maken met de mensen en het over de treinen te hebben."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.