Ankeiler: Zeker driehonderd jongeren verwacht Tessa Madeira vrijdag bij de klimaatdemonstratie in Arnhem.

- Zeker driehonderd jongeren verwacht Tessa Madeira vrijdag bij de klimaatdemonstratie in Arnhem. Want na een zomer vol droogte en klimaatrampen, trekt Fridays For Future vandaag opnieuw ten strijde. Sinds enkele jaren organiseert deze beweging van jongeren acties voor bewustwording.

Tessa Madeira (19) uit Arnhem is vanaf het begin betrokken bij de klimaatdemonstraties door jongeren. De oorsprong van de scholierenacties ligt bij de Zweedse activiste Greta Thunberg. Zij begon in 2018 in haar eentje met demonstreren voor het klimaat.

Inmiddels voeren wereldwijd scholieren actie onder de noemer Fridays For Future. Tessa is nu tweedejaars student sociologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, dus echt scholier is ze niet meer, maar het actievoeren gaat door: "Ik probeer zelf in het klein zoveel mogelijk te doen. Ik eet geen vlees. Ik koop geen plastic flessen shampoo, maar blokken zeep. Ik zet de verwarming minder aan en niet te hoog en ik koop mijn kleding tweedehands."

Regering graaft graf voor aarde

Iedereen moet volgens Tessa een omslag maken, ook vooral de grote bedrijven. De regering moet die bedrijven dan maar dwingen om dat te doen, vindt ze.

Tessa beseft dat niet alleen bedrijven in actie dienen te komen, ook gewone mensen. Maar ook daar dient de overheid een handje te helpen. Madeira: "De regering moet duurzaam leven voor mensen makkelijker maken, bijvoorbeeld door massaal huizen te verduurzamen en van het gas af te halen. Dit gebeurt nu nog veel te langzaam. We lopen daardoor ook niet op schema, de overheid zal haar eigen doelen daardoor niet halen. Ze kunnen ook vleesvervangers goedkoper maken en vlees duurder bijvoorbeeld."

Tweedehands kleding hip, goed maar duur

Zelf eet Tessa geen vlees meer en koopt ze tweedehands kleding. Dat laatste wordt wel steeds lastiger en prijziger. Tessa: "Je merkt gelukkig dat steeds meer mensen tweedehands kleding kopen, ook omdat het hip is. Maar daardoor wordt vintage kleding wel steeds duurder. En dat is voor mij als student soms wel weer jammer."

De actie in Arnhem vrijdagmiddag start om 16.00 uur in het Sonsbeekpark. Vandaaruit is er eerst een mars door het centrum, gevolgd door een podiumprogramma met sprekers en muziek.