Bevat Video: Video
Ankeiler: De Arnhemse Gulden Bodem is de beste buurt van Gelderland, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

- De Arnhemse Gulden Bodem is de beste buurt van Gelderland, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarbij is onder meer gekeken naar het goede contact tussen buren, voorzieningen in de buurt, veiligheid en gevoelens van eenzaamheid. Landelijk is het alleen in de Haagse Vogelwijk prettiger wonen.

En met die uitslag zijn wijkbewoners toch wel verrast. "Alsof je de loterij wint", reageert Sander met een grote glimlach. "Ik word er een beetje stil van." Het is erg prettig wonen in de Gulden Bodem, erkent hij. "Het is bosrijk, het station is in de buurt en het park om de hoek. Er zijn faciliteiten en scholen. Dat is op veel plekken natuurlijk wel zo, maar het is hier wel érg mooi."

Ook Cecile 'staat ervan te kijken' dat de buurt waar zij woont, zo uitzonderlijk hoog scoort. "Al is die natuurlijk prachtig. Ik woon hier wel heel graag, omdat er veel natuur is. De Veluwe loopt hier zo'n beetje de stad binnen. Je loopt je huis uit en je kunt hier overal schitterend wandelen of fietsen."

Hier begon het

De geschiedenis van de buurt begint zo ongeveer in de jaren twintig van de vorige eeuw, weet voorzitter Mark Elbers van de wijkvereniging. Met de kerk bovenaan de Bakenbergseweg, wijst hij aan. "Die is sinds een aantal jaren een gezondheidscentrum geworden en heet nu 'Het Gulden Hart'", legt Elbers uit.

Er waren in die tijd woningen nodig, vervolgt hij. "Toen zijn ze begonnen met de Gulden Bodem. Later is de Hoogkamp ontwikkeld en vervolgens de Sterrenberg." De meeste woningen komen dan ook uit die tijd. "Je ziet ook wel wat nieuwere stukken uit de jaren vijftig of zestig. Toen is er nog wel wat bij gebouwd."

De totale wijk bestaat uit zo'n 1700 adressen, waarvan ongeveer 450 in de Gulden Bodem.

Kijk wat de Gulden Bodem zo bijzonder maakt:

Het is een 'gegoede wijk'. "De meeste mensen hier kunnen zich behoorlijk wat veroorloven", weet Elbers. "Mensen wonen hier graag en lang. Als ze weggaan, bijvoorbeeld om te studeren, komen ze vaak terug." Naast de nabijheid van de stad in combinatie met de rust, de ruimte en het groen, wordt het contact tussen de bewoners volgens Elbers erg gewaardeerd. "Mensen kijken naar elkaar om en hebben oog voor de buren en de straat waarin ze wonen."

'Helaas gesloopt'

Maar wat mensen toch echt geweldig vinden, is het groen en nabijheid van dit park, vertelt Elbers door het park Gulden Bodem wandelend. "Ook wel het Gravinnenbos genoemd. Eerder heeft hier een jachthuis gestaan", zegt hij, wijzend naar de grote grasvlakte die nu middenin het park ligt. "Dat is tot 1957 bewoond geweest door de adellijke familie. Daarna is het in handen van de gemeente gekomen. In 1964 is het helaas gesloopt, omdat de gemeente het achterstallig onderhoud niet wilde doen."

Woningen zijn vlot weg

Of Elbers niet bang is dat iedereen hier naartoe wil trekken, nu het de beste buurt van Gelderland is? "Dan moet je goed opletten, want woningen staan hier niet zo lang te koop", geeft hij als tip. "Maar wij hopen dat het gewoon een ontzettend prettige wijk blijft."

Zie ook: Kerk in Arnhem wordt wijkcentrum

Deel dit artikel