Ankeiler: Arnhem wil zo snel als mogelijk een verbod instellen voor gokreclames in de buitenruimte. Dat besloot de gemeenteraad op initiatief van SP en ChristenUnie.

- Arnhem wil zo snel als mogelijk een verbod instellen voor gokreclames in de buitenruimte. Dat besloot de gemeenteraad op initiatief van SP en ChristenUnie. Toch mag je niet een direct effect verwachten van een dergelijk verbod, stelt hoogleraar ontwikkelingspsychologie van de Nijmeegse Radboud Universiteit Roy Otten. Wel is het volgens hem zo dat een verbod op de reclame helpt om het gedrag minder te normaliseren.

Want gokken en gokverslaving is een groeiend probleem, ziet de hoogleraar. "Er wordt geschat dat in Nederland zo’n 40.000 mensen verslaafd zijn aan een vorm van gokken. Door het gokken via internet heeft het problematisch gokken de laatste jaren weer een vlucht genomen. De Wet kansspelen op afstand (Koa) zou gokken moeten reguleren, maar de vraag is of die dat ook echt heeft gedaan."

'Schijnverbod'

Die wet heeft volgens Otten namelijk ook gewoon heel helder de kaders weergegeven van wat er wél mag. "Gokken onder een bepaalde leeftijd is verboden, maar dat is natuurlijk een schijnverbod dat eenvoudig te omzeilen is."

Er wordt steeds meer gegokt, weet Otten. "Mensen kunnen het altijd en overal doen. Geld overmaken en inzetten is kinderlijk eenvoudig geworden. De belonende werking van winnen is groot, terwijl het verlies van virtueel geld minder pijn doet."

Buitenreclame normaliseert gedrag en dus ook gokken, legt de hoogleraar uit. "Het doet voorkomen alsof gokken met geld de normaalste zaak van de wereld is. Jongeren zijn daar extra kwetsbaar voor. Vooral wanneer er bepaalde rolmodellen worden ingezet naar wie zij opkijken."

'Betuttelend'

Maar een direct effect van het verbieden van buitenreclames voor gokken is volgens Otten ook weer niet te verwachten. "Sommige mensen zullen het zelfs betuttelend vinden."

Wel vindt Otten een dergelijk verbod aan te moedigen. "Ik denk dat het goed is om in het kader van verslavingspreventie vooral kwetsbare groepen te beschermen. Een gokverslaving kan een enorm verwoestend en ontwrichtend effect hebben op iemand zijn leven en omgeving. Vooral jonge mensen zijn onvoldoende in staat om weerstand te bieden aan de belonende werking die ook van gokken uit kan gaan en zij zijn ook onvoldoende in staat om de gevolgen te overzien van wat er gebeurt als het misgaat."

Zelfregulering goksector

Het online gokplatform BetCity wijst op maatregelen voor regulering van online kansspelen die de sector zelf al onderling heeft afgesproken. Daarin is onder meer opgenomen om 'geen buitenreclame meer te maken voor online kansspelen'. "Dit verbod heeft dus verder geen invloed op ons", reageert BetCity op het Arnhemse initiatief om een lokaal verbod in te stellen.

Maar raadslid Sarah Dobbe (SP) is niet onder de indruk van de afspraken tot zelfregulering vanuit de goksector. "Je ziet waar die toe leiden: er wordt meer vergokt dan vooraf verwacht toen het online verbod verdween. De sector heeft er namelijk ook belang bij dat er veel wordt gegokt. Dus als we willen dat er geen reclame meer is voor gokken, dan moeten we dat zelf verbieden en niet wachten op de sector."

In gesprek met exploitanten

Of het daadwerkelijk tot een lokaal verbod komt, is de vraag. Er zijn namelijk ook landelijke regels om gokreclames aan banden te leggen op komst. En een lokaal verbod kan juridisch gezien alleen maar als een landelijk verbod niet kan worden geregeld, stelt wethouder Nermina Kundic. "Of als het landelijke verbod onvoldoende is."

Omdat een verbod nu niet zou kunnen, is Kundic in gesprek gegaan met de reclame-exploitanten in de stad. Maar de grootste exploitant wilde daar niet aan meewerken, vertelt de wethouder. "Die heeft voor dit jaar nog zo'n 800.000 euro aan opdrachten uitstaan voor dit soort reclames." Kundic vond dat 'nogal een bedrag voor die paar maanden'. "Maar dat is kennelijk zo." En bij contractbreuk zou die claim 'zeker bij ons komen', weet ze.

De wethouder wil wel in gesprek met de exploitanten om het contract dat tot 2031 loopt te wijzigen. "Maar dat kan alleen als beide partijen ermee instemmen." Ze benadrukt dat ook het college gokreclames 'absoluut niet ziet zitten'. "Dus we zouden die wel graag willen verbieden."

Zie ook: 'Mijn verslaving kostte mij bijna twee ton', Marco waarschuwt voor gokreclames

Deel dit artikel