Ankeiler: Wethouder Marco van der Wel hamert er bij woningbouwverenigingen op om nogmaals langs te gaan bij huurders die nog geen rookmelder hebben.

- Wethouder Marco van der Wel hamert er bij woningbouwverenigingen op om nogmaals langs te gaan bij huurders die nog geen rookmelder hebben. Bewoners die de laatste keer het bezoek van de woningcorporatie geweigerd hebben, worden dit jaar nog een keer bezocht. "Met een meer dringende toon," zegt de wethouder.

Met dit bezoek hoopt Van der Wel om de huurders toch aan te sporen om een rookmelder te laten installeren. “We verwachten einde van het jaar een grote inhaalslag te maken," legt Van der Wel uit. "Het gaat niet allemaal tegelijk en het kost tijd.”

Vanaf 1 juli zijn de rookmelders verplicht geworden in elke woning, maar niet iedereen wil een rookmelder aan zijn plafond.

'Bewoners lopen gevaar'

Naar aanleiding van berichtgeving van RTV Connect over het feit dat in honderden Arnhemse woningen nog geen melder hangt, stelde de PvdA vragen. "Bewoners lopen gevaar", zegt raadslid Giovanni Visser. "Er kan niet langer gewacht worden."

De brandweer heeft van half mei tot juni op allerlei manieren campagne gevoerd in het kader van de rookmeldersplicht. “We zijn overgegaan op bezoeken van deur tot deur, in plaats van een brievenactie want die blijkt niet te werken”, legt de wethouder uit. De woningcorporaties zijn bij de huurders langs gegaan om een rookmelder te plaatsen. “Een deel van de bewoners bleek geen interesse te hebben in een bezoek van de woningcorporaties, en weigerde zelfs in gesprek te gaan met de mensen die aan de deur komen.”

urgente situatie

Het kan Visser niet snel genoeg gaan, aangezien de rookmelders vanaf 1 juli verplicht zijn in elke woning. “Volgens mij moet er heel veel urgentie zijn”, zegt Visser tijdens de vergadering, ”We moeten heel hard aan de slag, om veel mensen te bereiken en toch over te halen om een rookmelder te nemen.”

Zie ook: Honderden sociale huurwoningen Arnhem hebben nog geen rookmelder

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.