Ankeiler: De politie heeft de handen vol aan overlastmeldingen van dak- en thuislozen en verwarde personen waar geen goede zorg- of opvangplek voor is.

- De politie heeft de handen vol aan overlastmeldingen van dak- en thuislozen en verwarde personen waar geen goede zorg- of opvangplek voor is. Dat maakte de lokale politiechefs woensdagavond duidelijk op uitnodiging van de Arnhemse gemeenteraad. Tekorten in onder meer de psychiatrische hulp moeten dan ook zo snel mogelijk worden opgelost, betoogt teamchef Erik Bomhof. Maar als iedereen deze mensen loslaat, is de politie het laatste redmiddel, erkent hij.

Dat doet veel met zijn collega's, ziet Bomhof. "Die zijn soms uren bezig met een zorgcasus, terwijl wij die mensen ook niet goed iets kunnen bieden." In feite is de politie daar niet capabel voor, weet de teamchef. "Je wordt bijna een wijkverpleger. Maar politieagenten zijn zo betrokken, dat ze het toch doen."

Dit soort zaken zouden niet op het bordje van de politie moeten thuishoren, vult medeteamchef Gideon Zandstra aan. Hun eigen teams kampen bovendien ook al met een onderbezetting van gemiddeld tien procent, legt hij uit. "Al hebben wij uiteindelijk ook 'hulp te verlenen aan degenen die dat nodig hebben'", realiseert Zandstra. "Dus bij veel meldingen die wij binnenkrijgen, hebben wij ook echt wel een rol om bijvoorbeeld voor rust en veiligheid te zorgen."

'Combinatie met middelengebruik'

Het probleem bij deze doelgroep is dat, met name buiten kantoortijden en in het weekend, er te weinig instanties zijn die zich over hen ontfermen, weet Zandstra. "Na 17.00 uur wordt het veelal een probleem van de burgemeester en politie", ziet ook burgemeester Ahmed Marcouch. "Eens. Met name ook 's nachts", reageert Zandstra. Je ziet dan veel persoonsproblematiek in combinatie met middelengebruik, ervaart de teamchef. "Dat is lastig, omdat het vaak een kip-ei-verhaal is welke problematiek voorliggend is bij een persoon."

In die gevallen waar telkens opnieuw een melding binnenkomt over dezelfde verwarde persoon, zou het volgens de teamchef niet zo moeten zijn dat de politie daar nog een rol heeft te vervullen. Je zou deze mensen niet moeten criminaliseren, vindt Zandstra. "Die hebben geen strafrechtelijke omgeving nodig, maar een zorgomgeving. Die zorg proberen we aan te jagen. Maar helaas komt het in de realiteit vaak voor dat we op straat staan te wachten tot de ambulancedienst vervoer heeft georganiseerd naar een instelling."

'Gewoon een plekje nodig'

Soms ben je dan een hele nacht bezig voor er eindelijk zorg voor iemand is, stelt teamchef Godefridus Van Ee. "Als er al ergens plek is." Al met al kost dat enorm veel politiecapaciteit en zou daar het nodige in verzet moeten worden, is de oproep van Zandstra. Zo liep er tien jaar geleden 'nog gewoon een psychologisch verpleegkundige op het politiebureau rond', droomt Zandstra terug. "Maar een van de grootste problemen is dat er voor deze mensen uiteindelijk gewoon even een plekje nodig is, om tot rust te komen en bijvoorbeeld medicatie te krijgen."