Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De brand woedde kort maar hevig. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Bewoners stellen vragen over de brandveiligheid in de flat. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Hulpdiensten doen dinsdagmiddag onderzoek naar de oorzaak van de brand. Foto: RTV Connect / Mai-Lin Steegers
Ankeiler: Geschrokken bewoners van de flat in Presikhaaf waar maandag op dinsdagnacht een fatale brand woedde, vrezen dat de flat niet voldoet aan de brandveiligheidseisen.

- Geschrokken bewoners van de flat in Presikhaaf waar maandag op dinsdagnacht een fatale brand woedde, vrezen dat de flat niet voldoet aan de brandveiligheidseisen.

Sommige bewoners stellen dat de verplichte rookmelder nog niet geïnstalleerd is. Dinsdag overleed een jonge vrouw in het ziekenhuis aan haar verwondingen als gevolg van de brand op de tweede verdieping.

De brand woedde rond 04.00 uur, tientallen bewoners moesten worden geëvacueerd. Eén van de bewoners filmde hoe de rookwolken zich een weg vinden uit het appartement omhoog. Bewoners hebben dinsdagavond veel vragen. De verplichte rookmelders zouden niet overal zijn geïnstalleerd, stellen sommige bewoners in gesprek met streekomroep RTV Connect.

(Artikel loopt door onder de video)

Dinsdagmiddag doet de recherche nog onderzoek in het appartement. Rechercheurs beschijnen met zaklantaarns het grote gapende gat in de gevel van het appartement. De zwartgeblakerde voorgevel wordt nauwgezet geïnspecteerd. De politie maakt ook gebruik van een speurhond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

'Geen rookmelder'

Een bewoner laat op zijn mobiel zien hoe de rookpluimen even na vieren uit het appartement verderop kwamen. Op het schermpje van zijn telefoon valt te zien dat de brandweer al is gearriveerd.

Het raakt hem dat er nu een jonge medebewoonster om het leven is gekomen, vertelt hij. “Ik denk dat de brandveiligheid niet op orde is in deze flat. Ik heb geen rookmelder in huis en die had er wel moeten hangen. Ook de koolmonoxidemelder is niet geleverd door de woningstichting terwijl ik er zelf nog naar heb gevraagd”, vertelt hij anoniem. Het gasfornuis in de keukens is volgens hem veel te gevaarlijk dicht bij koelkasten en andere apparatuur gebouwd, denkt hij.

'Van slag'

Twee jonge internationale studentes vertellen van slag te zijn door deze brand. "We kwamen elkaar vaak tegen op de galerij", vertelt Juliana Picca. Ze woonden op gelijke hoogte in de flat.

“Ik ben erg van slag door de situatie, want ik zag haar wel eens voorbij komen. Het is op dezelfde verdieping dus dan zag ik haar in het raam zitten. Ze was jong en zat waarschijnlijk in dezelfde situatie als ik, ook wonend in een gedeelde flat. Dus als ik mezelf in haar schoenen verplaats, maakt het mij erg van slag dat zoiets is gebeurd.”

Medebewoner Rachel Nguyen vertelt dat ze samen met nog drie andere studenten een appartement bewoont in de flat. Ook Rachel kijkt na de fatale brand met andere ogen naar de veiligheid in de flat.

Hulpdiensten doen dinsdagmiddag onderzoek naar de oorzaak van de brand - Foto: RTV Connect / Mai-Lin Steegers

“Wij hebben ook een boiler met gas en niet met elektriciteit. Ik denk dat dat ook potentieel gevaarlijk kan zijn”, merkt ze op.

Rachel denkt dinsdag vooral aan de omgekomen jonge vrouw. "Ik herinner mij haar als vrij jong, rond de 20 jaar oud. Het is erg verdrietig wat hier gebeurd is."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.