Bevat Video: Video
Ankeiler: De nieuwe Burgerbeweging Veilig Renkum wil een 'positieve bijdrage' leveren aan de veiligheid in de buurt. 'Pottenkijkers', menen anderen.

- De nieuwe Burgerbeweging Veilig Renkum wil een 'positieve bijdrage' leveren aan de veiligheid in de buurt. 'Pottenkijkers', menen anderen. RTV Connect legt wat kritische vragen voor aan de aanjager van deze buurtpreventieclub.

Afgelopen week werd in Renkum een eerste informatiebijeenkomst gehouden over de nieuw op te richten Burgerbeweging Veilig Renkum (BVR). De initiatiefnemer denkt dat de club met getrainde en gescreende buurtbewoners zal bijdragen aan een veiligere omgeving en fijnere buurt. “We nemen onze verantwoordelijkheid als inwoners”, stelt initiatiefnemer Wouter.

Eerste hulp na hack

Volgens hem zal de club vooral van pas komen als er iemand vermist is, of na bijvoorbeeld een storm en als er hulp nodig is. Ook zou de burgerbeweging kunnen adviseren hoe buurtgenoten online veilig kunnen blijven. Als iemand daadwerkelijk slachtoffer wordt van hackers, dan kunnen deelnemers van BVR te hulp schieten met raad en advies, aldus de initiator.

Kritiek

Het roept allerlei vragen op, zo valt ook te zien op sociale media. Op Facebook bijvoorbeeld, ontving de burgerbeweging kritiek op het plan. Zo denken sommigen dat de privacy in het geding is. Anderen vrezen dat de groep eerder ertoe leidt dat bepaalde situaties uit de hand lopen, dan dat ze de buurt veiliger maken, zo valt in diverse reacties te lezen.

Streekomroep RTV Connect legt de initiatiefnemer en een veiligheidsadviseur van de gemeente Renkum een aantal van die kritische vragen voor over het nieuwe burgerinitiatief. Kijkt u hier naar de reportage:

Deelnemers worden gescreend, dienen een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen en zouden na een ‘basistraining’ eventueel met portofoon op pad kunnen.

Lees ook: Nieuw op te richten 'Burgerbeweging Veilig Renkum' moet vooral 'behulpzaam' zijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.