Ankeiler: Het jaarlijkse herdenkingsevenement Bridge to Liberation is voor de korte termijn gered.

- Het jaarlijkse herdenkingsevenement Bridge to Liberation is voor de korte termijn gered. De Arnhemse gemeenteraad wil de subsidie die voor 2025 en 2026 stond gepland, overhevelen naar volgend jaar en naar 2024, het 80-jarige kroonjaar. Daarna zal het evenement mogelijk nog maar eens in de vijf jaar grootschalig plaatsvinden.

"Daarmee kan de organisatie de komende twee jaar aan de slag", laat Marieke van Kessel weten. Ze is blij met het voorstel van VVD, D66, GroenLinks en Arnhem Centraal. Formeel moet het woensdag nog door de raad worden goedgekeurd, maar de partijen hebben samen een meerderheid en ook wethouder Bob Roelofs was positief. Dus dat zal een formaliteit zijn. "Het geeft helderheid voor de komende jaren en het is mooi dat het tot en met het kroonjaar een onafgebroken reeks is", vindt Roelofs.

De organisatie had het dilemma bewust teruggelegd bij de gemeenteraad, stelt Van Kessel. "We merkten dat het financieel steeds lastiger werd met alle stijgende kosten. Bovendien kregen we voorheen vaak nog mooie kortingen, maar die vielen ook weg nadat de evenementensector onder meer door corona hard werd geraakt." Er moesten dus keuzes worden gemaakt en om door te gaan was meer budget nodig, zag Van Kessel.

'Betekenisvol maar kleinschaliger'

Met dit plan kan er een goede basis worden gelegd, vindt zij. Wat dat betekent voor daarna, daar wil Van Kessel niet op vooruit lopen. Subsidie die voor latere jaren stond gereserveerd, wordt namelijk eerder verbruikt en de wethouder wordt gevraagd met een plan voor de toekomst te komen. Daarbij moet hij 'in overweging nemen dat het onwenselijk is structureel een dergelijk hoge financiële bijdrage te leveren en daarom eens in de vijf jaar grootschalig te herdenken'. De overige jaren zouden dan 'betekenisvol maar kleinschaliger' moeten zijn.

Maar de visie van de organisatie reikt op dit moment niet verder dan 2024, stelt Van Kessel. Wel zegt zij daar volgend jaar met alle betrokkenen over om de tafel te gaan. Dat kan volgens haar alle kanten op. "Vindt men het toch belangrijk of komen er andere financiers?", vraagt Van Kessel zich af.

'Herdenken verandert'

Dat het herdenken verandert, is sowieso een gegeven, ziet Steffenie Pape (VVD) die het wel belangrijk vond om in elk geval het kroonjaar 'te redden'. "Alleen al het aantal veteranen wordt kleiner." Pape vindt het niet wenselijk dat de gemeente elk jaar 700.000 euro bij moet dragen om Bridge to Liberation op soortgelijke wijze voort te zetten. Maar volgens haar hoeft het niet groots te zijn om impact te hebben. "Je kunt nadenken hoe je het publiek op een andere wijze kunt bereiken. Dat hoeft niets af te doen aan de manier van herdenken."

Zie ook: Mogelijk einde Bridge to Liberation: tekort van bijna 300.000 euro

Deel dit artikel