Ankeiler: Minder blauwalg, meer biodiversiteit. In de Doesburgse wijk Beinum knapt Waterschap Rijn en IJssel zeven grote vijvers op.

- Minder blauwalg, meer biodiversiteit. In de Doesburgse wijk Beinum knapt Waterschap Rijn en IJssel zeven grote vijvers op. Bewoners hebben meegedacht over de opknapbeurt. Het hele project kost drie miljoen euro.

De zeven vijvers worden eerst leeggemaakt en uitgebaggerd, daarna komt er een kleibodem in en worden er onder andere natuurvriendelijke oevers aangelegd. Inmiddels wordt er in Beinum aan de tweede vijver gewerkt, eentje is zo goed als klaar.

Einde aan stinkend water

Buurtbewoners, waaronder leden van de wijkraad Beinum hebben meegedacht en hun wensen en belangen kenbaar gemaakt bij het waterschap. "We hebben zogenoemde carportgesprekken gevoerd en dat werkte goed", legt Ron Rutten van de wijkraad uit. "Ik vind dat er goed is geluisterd naar onze ideeën. "De bewoners wilden bijvoorbeeld de hoge bomen rondom één van de vijvers behouden en wandelpaden eromheen.

Ook vanwege de toenemende droogte is de opknapbeurt hard nodig. "Er zat vaak blauwalg in. Ten eerste is dat gevaarlijk en ten tweede stinkt het gewoon verschrikkelijk. Het is hier langs de vijver dan niet prettig wonen. " Dat probleem beaamt Antoinet Looman, waterschapsbestuurder. "De vijvers staan allemaal in verbinding met elkaar en zijn erg belangrijk voor de waterhuishouding in Doesburg. Door de droogte wordt het water warmer, stroomt het minder door en zit er minder zuurstof in. Daardoor gaat de waterkwaliteit hard achteruit en dat willen we niet. Met deze werkzaamheden gaan we dat weer herstellen. "

Geen zienswijzen

Looman is bovendien enthousiast over de samenwerking met bewoners. "Een bijkomend voordeel is dat we nu geen enkele zienswijze op de plannen hebben binnengekregen, dat zegt wel wat. "

Ook de gemeente Doesburg is betrokken bij het project. Alle vijvers moeten in het voorjaar van 2023 klaar zijn.

Deel dit artikel