Ankeiler: Arnhem heeft inwoners die energietoeslag aanvroegen te lang laten wachten.

- Arnhem heeft inwoners die energietoeslag aanvroegen te lang laten wachten. De wachttijd had maximaal acht weken mogen zijn, maar Arnhem overtrad de wet door inwoners op piekomenten veertien weken te laten wachten. Dat laat minister Carola Schouten weten na Kamervragen van SP-Kamerlid Bart van Kent. Wethouder Mark Lauriks erkent dat de gemeente nalatig is geweest en vindt het vervelend dat mensen zo lang hebben moeten wachten.

Wel benadrukt de wethouder dat de problemen zijn opgelost en de wachttijd inmiddels is teruggebracht tot vier weken. Gerrie Elfrink (SP) geeft aan te snappen dat er met man en macht is gewerkt om de aanvragen te verwerken, maar volgens hem presteerde Arnhem met de opgelopen wachttijden wel 'uitzonderlijk slecht'. Lauriks pareert dat er in meerdere gemeenten problemen waren op piekmomenten. Ook raadslid Giovanni Visser (PvdA) vindt dat de wachttijd van veertien weken niet goed was, maar is vooral blij dat het nu is opgelost.

90 procent uitbetaald

Ook het ministerie ziet dat aanvragen inmiddels binnen vier weken worden afgehandeld in Arnhem en dat de gemeente nu bijna 90 procent van de doelgroep heeft uitbetaald. Bij aanvragen van mensen die niet binnen de doelgroep vallen die in aanmerking komt voor de energietoeslag, zou Arnhem kijken of er gebruik kan worden gemaakt van andere gemeentelijke regelingen. Dat vraagt veel extra capaciteit waardoor Arnhem sinds de zomer dan ook meer personeel probeert te werven, weet de minister.

Gezien de urgentie van de problematiek vindt Schouten het wenselijk dat de afhandeling van aanvragen zo snel mogelijk gaat. Tegelijkertijd is het volgens haar goed nieuws dat veel inwoners de weg weten te vinden naar de gemeente voor een aanvraag van de energietoeslag, maar kan dat ervoor zorgen dat wachttijden oplopen. De wachttijd van veertien weken in Arnhem was bovendien incidenteel, relativeert Schouten.

Doetinchem zette aanvragen stop

Voor wat betreft Doetinchem klopt het dat inwoners vanaf 14 oktober pas weer energietoeslag aan kunnen vragen, erkent de minister. Zij heeft begrepen dat de gemeente in de maanden daarvoor 'zeer druk is geweest' met individuele aanvragen. Ook daar zouden de achterstanden inmiddels zijn ingelopen.

Schouten zegt de indruk te hebben dat gemeenten zich tot het uiterste inspannen om inwoners te ondersteunen. Waar er zich knelpunten voordoen zou het in eerste instantie aan de gemeenteraad zijn om in actie te komen.

Zie ook: