Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De ouders woonden de afscheidsceremonie niet bij. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De stoet brengt het omgekomen jongetje naar zijn laatste rustplaats. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Ankeiler: De ouders van de omgekomen peuter Dominion namen vrijdag geëmotioneerd afscheid van hun zoontje, maar zij woonden de afscheidsceremonie en de begrafenis zelf niet bij.

- De ouders van de omgekomen peuter Dominion namen vrijdag geëmotioneerd afscheid van hun zoontje, maar zij woonden de afscheidsceremonie en de begrafenis zelf niet bij. "Dat is traditie in Nigeria", legt uitvaartverzorgster Marjolijne van der Harst uit.

De verdrietige ouders nemen overmand door emotie afscheid van hun zoontje. Geheel in hun traditie zullen zij de afscheidsplechtigheid niet bijwonen. Wel werd een verklaring voorgelezen tijdens de afscheidsplechtigheid die werd gehouden in de voormalige Gasthuiskerk in Doesburg.

In de reportage van RTV Connect is te zien hoe de vader en moeder de kerk verlaten voordat de afscheidsplechtigheid begint. De uitvaartonderneemster legt uit waarom de ouders niet zelf bij de begrafenis waren.

Het artikel gaat verder onder de video.

De ouders nodigden alle betrokkenen uit om te komen, ook uit dankbaarheid voor alle steun die zij ontvingen. Om de familie te ondersteunen bij het betalen van de uitvaart werd een inzamelactie gestart waarmee meer geld is ingezameld dan nodig was voor de begrafenis.

Doesburg is in rouw sinds het jongetje vrijdag werd gevonden in een vijver naast de flat waar hij woonde. Tientallen Doesburgers hielpen zoeken naar het tweejarige jongetje dat vermist was. Politie en brandweer waren razendsnel ter plaatse. Het jongetje werd al snel gevonden in het water, hulpdiensten startten meteen met reanimeren. Ook werden twee ambulances en de traumahelikopter ingezet, maar de verslagenheid was enorm toen bleek dat alle hulp tevergeefs was.

Verdriet in de klas

Op de basisschool waar de zus van het overleden jongetje naar school gaat is het verdriet groot onder de kinderen. Dat vertelt juf Ellen Böhmer van basisschool De Horizon. De zus van het overleden jongetje is zeven jaar en zit in de klas waar juf Böhmer dagelijks les aan geeft. Ze vertelt dat de school direct slachtofferhulp inschakelde.

"We hebben direct hulp geboden aan het gezin. Hij is midden in een wijk helaas overleden, dus we hebben direct slachtofferhulp ingeschakeld voor kinderen die heel veel hebben gezien. Dat was voor ons wel een reden om te zeggen 'wat moeten wij als school en wat kunnen wij als school'."

Steun

De kinderen in de klas wilden hun steun geven aan de broer en de zus van het overleden jongetje. "We hebben allemaal groepsgesprekken gevoerd. We hebben wat moois gemaakt voor de zus en de broer. Tekeningen met boodschappen zoals 'we hopen dat je terug komt op school en we hopen dat je niet al te verdrietig bent en sterkte'."

Niet alleen de zus van het omgekomen jongetje heeft verdriet, ook de andere kinderen in haar klas zijn van slag, merkt juf Böhmer. "Ja dat is heel lastig. Dat gaat van kinderen die zeggen van 'ik heb ook een overleden poes', of 'ik heb een overleden konijn', naar 'mijn oma is ook overleden'."

Praten, kleuren en huilen

Praten is op die momenten van groot belang, weet ze. "Gewoon praten is heel belangrijk, en gewoon bij elkaar zijn. Dat is heel prettig. We hebben gewoon ook tot tien uur niet gewerkt, we zeiden 'doe maar wat je wilt doen'. Ze hebben eigenlijk allemaal lopen kleuren, en praten, en bij elkaar zitten, en gehuild. Ja, daar was ruimte voor."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel