Ankeiler: De lange wachttijden die in Arnhem op piekmomenten ontstonden bij de aanvraag van de energietoeslag, gaat de gemeente mogelijk veel geld kosten.

- De lange wachttijden die in Arnhem op piekmomenten ontstonden bij de aanvraag van de energietoeslag, gaat de gemeente mogelijk veel geld kosten. Dat stelt SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink, die naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland navraag deed bij een jurist.

Volgens Elfrink is de gemeente verplicht om uit eigen beweging aan al deze mensen dwangsommen te betalen.

Het gaat vermoedelijk honderdduizenden euro's kosten, meent de SP'er. Maar daar maalt hij niet om. "De doelgroep zal het geld goed kunnen gebruiken."

Minister keek naar Arnhemse situatie

Afgelopen week kwamen de antwoorden op de Kamervragen naar buiten. De vragen gingen specifiek over de Arnhemse situatie, waarin de wachttijd voor mensen die aanklopten voor energietoeslag soms wel veertien weken was.

Als je kijkt naar de wet had dat maximaal acht weken mogen zijn, geeft minister Carola Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer aan. Wel ziet ze dat dit incidenten waren en de wachttijd inmiddels is teruggebracht tot vier weken.

Wethouder Mark Lauriks erkende tegenover de gemeenteraad dat de gemeente nalatig is geweest en vindt het vervelend dat mensen zo lang hebben moeten wachten.

20 tot 40 euro per dag

Volgens Elfrink betekent dat dus dat Lauriks na het uitkeren van de energietoeslag nu opnieuw de beurs zal moeten trekken voor deze inwoners. Hij stelt dat de gemeente verplicht was mensen van deze lange wachttijd op de hoogte te brengen en dwangsommen uit te keren. Dat zou gaan om 20 euro tot 40 euro per dag.

"Alles wijst erop dat de gemeente dit tot nu toe stelselmatig heeft nagelaten", constateert Elfrink die dus stelt dat deze werkwijze juridisch aan hem is bevestigd. Hij heeft hier dan ook vragen over gesteld aan het college.

Zie ook:

Deel dit artikel