Bevat Video: Video
Ankeiler: Een sporthal aan de Arnhemse Middachtensingel moet een pronkstuk van hergebruik worden.

- Een sporthal aan de Arnhemse Middachtensingel moet een pronkstuk van hergebruik worden. De vloer wordt wel héél bijzonder, want daarvoor worden de 35 jaar oude betonplaten uit het Gelderse provinciehuis gebruikt. Die werden deze week gebracht.

"Dit is heel erg uniek." Maar of het ook echt de eerste keer wereldwijd is dat dit gebeurt, durft projectleider Bart Koenen niet te zeggen. Zelf heeft de aannemer het in ieder geval nooit eerder gezien. "De vloeren worden gedemonteerd bij het provinciale gebouw Prinsenhof. Vervolgens worden ze op maat gemaakt en komen dan op transport hierheen. Zo kunnen we gebruikte vloeren mooi hergebruiken."

'Geen ouwe meuk'

'Ouwe meuk' zijn deze betonnen vloeren volgens Koenen zeker niet. "Die zijn in prima staat en gaan nog tientallen jaren mee. Het is eigenlijk zonde dat zoveel goede elementen normaal gesproken worden gesloopt en tot puin verwerkt."

Vanwege de sloop moesten zo'n 25 vleermuizen verhuizen uit het oude kantoorpand. Kijk de reportage terug die Omroep Gelderland eerder maakte:

De gemeente wil dit graag om het gebruik van nieuwe materialen te beperken, legt wethouder Nermina Kundić uit. "Waarom zou je dit allemaal slopen en ergens anders nieuwe betonplaten laten maken, als je deze ook gewoon opnieuw kunt inzetten?"

Leerproces

Het storten van een nieuwe betonvloer, is wel makkelijker, erkent Kundić. "Maar er is gewoon een tekort aan materialen, waardoor je ook ziet dat de prijzen enorm stijgen. Het is natuurlijk een leerproces. Nu we dit voor het eerst doen, moet je goed nadenken over bijvoorbeeld kwaliteitseisen en vergunningverlening. Dat duurt lang, maar wordt met volgende projecten steeds makkelijker."

Zo'n eerste project zal dan ook wel wat duurder zijn dan dat er voor een nieuwe vloer was gekozen, schat Kundić in. "Het delven van het provinciehuis kost natuurlijk ook meer tijd dan dat je het gaat slopen. Maar de bedoeling is om hier lessen uit te trekken, zodat we het een volgende keer weer goedkoper kunnen doen."

22 jaar geen vlees eten

Ook is het veel milieuvriendelijker. Het bespaart elf ton aan CO2-uitstoot, weet Kundić. "Dat is vergelijkbaar met een persoon die 22 jaar lang vlees eet. Of 24 keer heen en weer vliegen naar Berlijn."

Volgend jaar moet de sporthal er staan. Een leuke gedachte dat leerlingen dan hun rondjes gaan rennen over 35 jaar oude vloeren uit het provinciehuis waar jarenlang allerlei politici overheen hebben gelopen, vindt Kundić. "Daarnaast wordt ook de rest van het gebouw heel duurzaam gebouwd: er komt een dak vol zonnepanelen en de warmte komt via warmtepompen. Dus in alle mogelijke opzichten wordt dit een hele comfortabele sporthal", besluit Kundić.

Krijgt het opvolging?

Of deze werkwijze veel opvolging zal krijgen in de rest van de wereld? "Dan moeten er wel voldoende bestaande gebouwen worden gesloopt en die vloeren daar ook geschikt voor zijn", ziet Koenen. "Die moeten bijvoorbeeld wel voldoende draagkracht hebben. Dat moet allemaal worden onderzocht. Het zal dus niet overal kunnen worden toegepast. Maar waar dat kan, is het mooi meegenomen."

Bekijk hier hoe de betonvloer wordt geplaatst, via RTV Connect:

Zie ook: