Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Conny Wenting met Prins Harry op één van de gele bankjes. Foto: Invictus Games The Hague 2020 Foto: Invictus Games
Ankeiler: "Veel voorbijgangers vinden het zo op het eerste gezicht maar een lelijk ding." In de Ooipoortstraat in Doesburg staat voor het huis van Conny Wenting sinds een tijdje een knalgeel, plastic bankje.

- "Veel voorbijgangers vinden het zo op het eerste gezicht maar een lelijk ding." In de Ooipoortstraat in Doesburg staat voor het huis van Conny Wenting sinds een tijdje een knalgeel, plastic bankje. "Maar het is niet 'zomaar' een zitplaats, het is een bankje met een verhaal." Het gele meubelstuk is namelijk een symbool van de Invictus Games en is bedoeld voor mensen om met elkaar het gesprek aan te gaan.

Vijf staan er nu in Nederland, waaronder ééntje in Gelderland. In Doesburg dus, pal voor het huis van de directeur van de Invictus Games Nederland, Conny Wenting. "Prins Harry heeft hier zelfs nog op gezeten, hij is de oprichter van de Invictus Games, het internationale sportevenement voor militairen die gewond zijn geraakt tijdens hun missie."

Wenting haalde het evenement samen met oud Landmacht commandant Mart de Kruif naar Nederland. "Afgelopen voorjaar is het sportevenement gehouden in ons land in Den Haag, maar daarvoor waren de Invictus Games bij veel mensen nog vrij onbekend."

Symbool voor verlies en rouw

In den Haag werd toen ook het gele bankje geïntroduceerd. "Eigenlijk begon het met één lege, gele stoel in de stadions waarmee we mensen wilden herdenken die niet bij het evenement konden zijn. Want heel veel militairen hebben vrienden of kameraden verloren, dus die gele stoel stond symbool voor verlies en rouw. Omdat we de mensen bij elkaar brachten en gesprekken met elkaar lieten voeren over hun kwetsbaarheid, is de gele stoel uiteindelijk een geel bankje geworden en dat is vervolgens weer een eigen leven gaan leiden", legt de Doesburgse enthousiast uit. "Daarnaast zijn enkele houten bankjes geel geschilderd, waar ook prins Harry bij heeft geholpen."

Conny Wenting met Prins Harry op één van de gele bankjes - Foto: Invictus Games The Hague 2020 Foto: Invictus Games

Sticker met QR-code

Als het aan Wenting ligt, staat er straks een geel bankje in elke gemeente. Nu zijn er nog maar een paar in Nederland en daarom hebben veel mensen ook geen idee dat er een verhaal achter zit. "Maar op het bankje zit nu een sticker met een QR-code die je kunt scannen met je mobieltje en dan krijg alle informatie."

Voor Wenting's huis in Doesburg staat een duurzaam exemplaar dat in het begin flink over de tong ging: "Zo vonden buurtbewoners het maar lelijk, zo'n knalgeel plastic bankje, totdat ze hoorden wat de achterliggende gedachte is." Ook nu werpen twee voorbijgangers een blik op het gele exemplaar: "Ja wel vrolijk, maar mooi? Nee." Als ze daarna het bijbehorende uitleg te horen krijgen, kijken de twee er al heel anders naar: "Ja, zo krijgt het veel meer betekenis en eerlijk gezegd wordt het bankje daar meteen een stuk mooier van."

Er op plaats nemen doet het stel vanmiddag nog niet. Conny Wenting zelf zit er regelmatig in het zonnetje. "En ik nodig iedereen uit om hier ook te komen zitten."

Deel dit artikel