Bevat Video: Video
Ankeiler: Dat de vrijeschool aan de Brugstraat in Arnhem-Noord uit zijn voegen barst, klopt niet volgens de gemeente.

- Dat de vrijeschool aan de Brugstraat in Arnhem-Noord uit zijn voegen barst, klopt niet volgens de gemeente. Sterker nog, de basisschool kan nog wel wat doorgroeien, zo zou blijken uit berekeningen van wethouder Nermina Kundic. Schooldirecteur Hannes van Soest is dan ook zeer teleurgesteld in deze reactie, die bovendien niet zou kloppen.

Onlangs berichtte Omroep Gelderland over de situatie in de school. Te zien was hoe er onder meer les wordt gegeven in de kelder, lerarenkamer en op zolder en dat ook de keuken als werkplek wordt benut. Zowel leerlingen als leraren doen daarin hun beklag over de 'moeilijke situatie'. Raadsfracties reageerden geschokt en spraken van een 'gênante situatie'.

'Grens nog niet bereikt'

Onterecht, meent Kundic. De wethouder zet allereerst even recht dat er geen sprake is van een kelder waarin les wordt gegeven, maar een souterrain dat bovendien aan alle eisen zou voldoen. Ook passen er nog wel wat leerlingen bij in de school, becijfert Kundic. Volgens haar kunnen er zeker 205 leerlingen in het gebouw en had de school er bij de laatste meting slechts 191. Pas als de grens van 213 leerlingen wordt bereikt, is er recht op uitbreiding, stelt Kundic.

Van Soest mist het urgentiebesef bij het college. Er zit volgens hem een groot verschil in wat hijzelf, ouders, leraren en leerlingen dagelijks ervaren en hoe daar nu op wordt gereageerd vanuit een 'formeel kader', hoewel hij snapt dat zaken geobjectiveerd moeten worden. "Ik krijg elke dag ouders over de vloer die me vertellen dat het zo niet langer kan."

'Vervelende welles-nietes-discussie'

De onderwijsdirecteur vindt het vervelend om zo in een 'welles-nietes-discussie' terecht te komen, maar de berekeningen van de wethouder laten volgens hem toch echt een 'papieren werkelijkheid' zien. Bovendien stelt Van Soest vraagtekens bij de juistheid van die berekeningen. Zelf heeft hij namelijk ook een bouwkundige gevraagd om naar de bezettingsgraad van zijn school te kijken. Die rekende voor dat er voor maximaal 161 leerlingen plaats zou zijn.

"Dat is aanzienlijk anders dan waar de gemeente op uitkomt", ziet Van Soest. "Terwijl we uitgaan van dezelfde normen. Zelfs het souterrain en de zolder hebben we daarin als mogelijke lesruimtes meegenomen." Die berekeningen zegt Van Soest ook met de gemeente te hebben gedeeld, maar hij kreeg daar nog geen reactie op.

'Word hier niet gelukkig van'

Hij baalt ervan dat er nu wordt voorgespiegeld alsof zijn school ruim in het jasje zou zitten en er nog wel even rustig aan kan worden gedaan. "Op deze manier worden we weggezet als een te veel eisende partij die ergens voorrang op wil. Daar word ik niet gelukkig van."

De frictie die tussen de gemeente en het onderwijsveld ontstaat, noemt Van Soest jammer. Dat geldt volgens hem niet alleen voor zijn school, maar breder. "We moeten samen optrekken." De schooldirecteur wijst op berichtgeving waaruit blijkt dat de helft van de scholen aan renovatie of nieuwbouw toe is en er vaak ruzie zou ontstaan met de gemeente over geld.

"Het is fijn dat het landelijk aandacht krijgt", stelt Van Soest nadat een deel van de reportage die Omroep Gelderland op zijn school maakte onder meer werd uitgezonden bij Jinek. "Want er mag ook echt wat gebeuren, niet alleen op onze school."

Klas trekt richting gemeentehuis

Volgende week zullen er tijdens de raadsvergadering opnieuw vragen worden gesteld over de kwestie aan de wethouder. Van Soest zal daar met een van zijn klassen bij aanwezig zijn en een van de ouders gaat inspreken, kondigt hij aan. "Dat zie ik dan maar meteen als een les in lokale politiek voor de leerlingen."

Bekijk hier hoe schrijnend de situatie is in de school, via RTV Connect:

Zie ook: