Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeente Duiven moet meer haast maken met het opvangen van asielzoekers om de druk op de opvang in Ter Apel te verlichten.

- De gemeente Duiven moet meer haast maken met het opvangen van asielzoekers om de druk op de opvang in Ter Apel te verlichten. Dat bepleit de vertegenwoordiger van drie kerken in de gemeente Duiven. Tijdens een thema-avond over een onderzoek naar een zogenoemd 'AZC+' deed Paul Vlaardingerbroek een oproep aan politiek en bestuur om meer haast te maken met de opvang van asielzoekers.

Gemeenteraadsleden en inwoners van Duiven kregen dinsdagavond de gelegenheid vragen te stellen over de nieuwe koers die het gemeentebestuur wil varen wat betreft het AZC+. De gemeente liet onderzoek doen naar de mogelijkheid om een asielzoekerscentrum te combineren met huisvesting van huidige inwoners. Statushouders, starters op de woningmarkt en mensen die met spoed een huis zoeken kunnen echter niet met elkaar gecombineerd worden, is de conclusie.

Aanwezigen konden dinsdagavond vragen stellen aan woningstichting Vivare, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en aan wethouder Dominique van Dam. Het verzorgen van voldoende (Flex) woningen voor starters, statushouders en spoedzoekers moet worden gescheiden, is een conclusie uit het onderzoek.

Paul Vlaardingerbroek spreekt namens de Protestantse gemeente Duiven, Gereformeerde kerk Vrijgemaakt en de Rooms Katholieke kerk. Volgens hem moet er minder gepraat worden, maar zou er meer actie moeten komen voor de opvang van asielzoekers in Duiven, zo valt te zien in de reportage van streekomroep RTV Connect.

“Wij hebben een oproep gedaan om opvang te regelen voor mensen die in nood zijn en dat we graag willen dat mensen opgevangen worden, ook in deze gemeente. We zijn als kerken bereid om hen ook welkom te heten, alleen zijn we afhankelijk van de politiek om ook een locatie te creëren.”

Volgens het CDA is het goed dat er gekeken wordt naar opvang van asielzoekers, maar dat mag niet ten koste gaan van de woningbouwplannen voor eigen inwoners. "Gas op die lolly", aldus fractievoorzitter Hans Stam van die partij. Volgens Wouter Smit van Pro Duiven zijn aan het einde van de avond nog niet alle vragen die hij had beantwoord.

"Eigenlijk zijn er nog geen concrete antwoorden gekomen. Alles moet nog besproken worden, alles moet nog in overleg gaan. Hoezeer we het ook zouden willen voor de inwoners, duidelijkheid is er op dit moment nog niet."

Het college van Duiven bespreekt op 29 november de input die de wethouder tijdens de thema-avond kreeg, zo besluit wethouder Dominique van Dam.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.