Bevat Video: Video
Ankeiler: Twee studenten van de HAN hebben een speciale stadsbank ontwikkeld. De bank is modulair en groen.

- Twee studenten van de HAN hebben een speciale stadsbank ontwikkeld. De bank is modulair en groen. De eerste bank is donderdag geplaatst op het binnenplein van de HAN en officieel in gebruik genomen. Het bankje vermindert hittestress, en stimuleert de biodiversiteit binnen de warme steden.

De studenten Chloé Deniz en Vincent van den Heuvel zijn tijdens hun eerste studiejaar op zoek gegaan naar een oplossing voor hittestress in steden. De hittestress wordt veroorzaakt door de warmte van zonlicht die geabsorbeerd wordt door bijvoorbeeld asfalt, voertuigen en stedelijke bebouwing. De bank genaamd de Grønnehage moet hier volgens de studenten een oplossing voor bieden.

“Het is een modulaire bank vol beplanting, die regenwater kan opvangen, opslaan en ook zichzelf via een druppelaar water kan geven”, legt Van den Heuvel uit. De constructie van de bank is modulair, waardoor onderdelen van de bank makkelijk vervangen kunnen worden.

Eigen bedrijf

Het bedrijf Knøp is de samenwerking aangegaan met de studenten. "Het is geweldig dat we in zo'n korte tijd de bank hebben ontwikkeld", vertelt opdrachtgever Jan-Paul Kimmel. De studenten gaan nu hun eigen weg en zijn bezig met het opzetten van hun eigen bedrijf, om met dit product door te gaan.

Deniz laat weten momenteel in gesprek te zijn met de gemeenten Arnhem en Nijmegen, of de bank op meerdere plekken geplaatst kan worden. “Onze droom is dat het hele schoolplein met Grønnehage’s vol komt te staan en dat we het in steden kunnen zien”, vertelt de studente enthousiast. Het duo heeft een overeenkomst gesloten met een kwekerij voor de beplanting. De uitvoering wordt uitbesteed aan een organisatie die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

'Trots dat ons idee nu vaste plek krijgt'

De twee studenten hebben met het concept GRØNNEHAGE in de finale gestaan van de Innovatiefste student van Nederland. “Hoewel we niet gewonnen hebben zijn we bijzonder trots dat ons idee nu een eigen vaste plek krijgt op de HAN-campus”, vertelt een trotse Deniz.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.