Ankeiler: Komt er wel of geen verbod op het afsteken van vuurwerk in Arnhem? Voor de zoveelste keer lag die vraag woensdagavond voor in de gemeenteraad.

- Komt er wel of geen verbod op het afsteken van vuurwerk in Arnhem? Voor de zoveelste keer lag die vraag woensdagavond voor in de gemeenteraad. Een voorstelling die we al meerdere keren voorbij hebben zien trekken, maar her en der toch weer knetterde. Want met name de aanwezige ondernemers, maken zich ernstige zorgen over de inkomsten die zij mis zullen gaan lopen.

Hoe hoog de schade precies zal zijn, is onduidelijk. Maar helder is dat er schade geleden gaat worden, stelt ondernemer Olaf Heller. Ook vuurwerkonderneemster Ans Brouwer ziet zich genoodzaakt 'forse compensatieclaims in te dienen'.

'Politiek verliest vertrouwen'

Ook het feit dat de ondernemers nu voor de derde keer hun verhaal moesten doen, stuit op weerstand. Eerder besloot de Arnhemse raad namelijk al tot een verbod op het afsteken van vuurwerk. Toen daar later de regels voor moesten worden aangepast, werd die keutel weer ingetrokken. Nu ligt er een nieuw voorstel, maar communiceerde het college vorige maand alsof het al besloten was. Bovendien hebben de ondernemers alle plannen via de media moeten vernemen en zijn niet betrokken, stelt Heller. "Hiermee verliest u mijn vertrouwen en dat van veel Arnhemmers."

En natuurlijk ging de discussie ook over de zin, het effect en de handhaafbaarheid van de maatregel. Geitenkamper Martijn van Butselaar vroeg zich af of het college vorig jaar op vakantie was, toen er vanwege corona ook een vuurwerkverbod gold. "Het leek wel een explosie van vuurwerk."

'Sneller in huis dan pizza'

Vuurwerkverkoper Erwin de Roo laat een aantal dummyartikelen van verschillende vuurwerkvarianten zien en houdt deze demonstratief omhoog in de raadszaal. Sommige daarvan mogen met de voorgenomen regels kennelijk wel, andere niet en weer andere zijn sowieso illegaal. Voor een leek is het verschil, zeker van een afstand, inderdaad nauwelijks waar te nemen. "U creëert dus een verwachting die u met 100 procent zekerheid niet waar kunt maken", werpt hij de voorstanders voor de voeten. En het illegale vuurwerk? Dat heb je 'sneller dan een pizza in huis', weet De Roo.

Leo de Groot (Partij voor de Dieren) erkent dat de overlast wellicht weinig zal afnemen, of niet overal evenveel. Toch ziet hij het verbod het liefst zelfs dit jaar nog ingaan in plaats van volgend jaar, zoals het voorstel is. Maar De Groot ziet ook dat dat in de uitvoering wat ingewikkeld zou worden. Ook vraagt hij het college bij omliggende gemeenten aan te dringen om aan te sluiten bij het aanstaande Arnhemse verbod.

'Luister niet naar boze mensen'

Etske Thie van Extinction Rebellion bespeurt vooral veel boosheid bij alle voorgaande sprekers. "Ik zit hier voor toekomstige generaties en degenen die geen stem hebben. Luister niet naar al die boze mensen. Niemand wil veranderen", geeft zij de gemeenteraad mee. Het is soms net een klas, vindt de docente. "Hier mag het ook", zegt zij met een verveelde puberstem, refererend naar alle argumenten dat een verbod landelijk of zelfs Europees geregeld zou moeten worden. "In Arnhem zitten gewoon een paar dappere mensen en hier begint het verbod. Europa volgt later."

En hoewel haar geluid onder de aanwezige insprekers tamelijk uniek is, zal de gemeenteraad dat zeer waarschijnlijk wel gaan volgen. Want een meerderheid is voor een afsteekverbod op vuurwerk, bleek ook in de discussie tussen de raadsfracties.

'Norse brompotsamenleving'

FvD'er Sid Lukkassen ziet wel dat Nederland met het verdwijnen van alle tradities afstevent op een 'norse brompotsamenleving'. "Het gedrag van een aantal klojo's mag niet de maatstaf worden." Het is volgens hem betutteling die zegt: 'gij zult deugen'. Bovendien zou vuurwerk verbindend werken. In zijn eigen jeugd was het afsteken van vuurwerk een van de weinige momenten dat allochtone en autochtone jongeren met elkaar optrokken, herinnert Lukkassen.

Maar de vuurwerkshow die in de plaats moet komen van het consumentenvuurwerk, kan ook heel verbroederend zijn, betoogt Yildirim Usta (DENK). "We kunnen een tafel maken met veganhapjes, halalhapjes en bitterballen."

De discussie zal de komende weken nog voortduren. Daarna wordt het formele besluit genomen, maar eigenlijk staat dat al wel vast.

Zie ook:

Deel dit artikel