Ankeiler: Vijf jongens uit de gemeente Renkum hebben vrijdag een Jongerenlintje gekregen.

- Vijf jongens uit de gemeente Renkum hebben vrijdag een Jongerenlintje gekregen. Burgemeester van Renkum Agnes Schaap reikte samen met kinderburgemeester Thom Eerens de lintjes uit aan de ‘helden’. Zij hebben een of meerdere acties verricht waardoor zij door bekenden zijn opgegeven voor deze erkenning.

De jongens wisten van niets toen zij zich moesten melden bij het gemeentehuis in Oosterbeek. Onder toeziend oog van vrienden en familie werden de lintjes uitgereikt. Het vijftal was verrast door de gebeurtenis.

‘Altijd positief!’

De eeneiige tweeling Jordy en Ricky Hukema (19) uit Renkum werd in het zonnetje gezet. Zij zijn mantelzorger voor hun psychisch kwetsbare moeder. “Het is mooi hoe positief ze altijd zijn!” vertelt Ylja de Vries van Renkum voor elkaar, die de jongens heeft aangedragen voor dit lintje. De tweeling is daarnaast vrijwilliger bij verschillende jeugdactiviteiten georganiseerd door de organisatie. De gemeente legt uit dat de jongens begaan zijn met hun omgeving en hier een positieve bijdrage aan leveren.

‘Heldhaftig optreden’

Nog drie andere jongens krijgen een lintje. Broers Pim (16) en Rein (18) krijgen samen met hun vriend Stijn (16) een lintje. De gemeente laat weten dat zij deze krijgen voor een heldhaftig optreden dat zij hebben gedaan vorig jaar. Zij hielpen een jongen van 14, toen hij dreigde te stikken. Dit vond op de parkeerplaats van de AH in Oosterbeek plaats. De jongens hebben snel gehandeld, en de moeder geholpen die in paniek was. Een van de jongens belde 112 terwijl de andere jongens de jongen van 14 beetpakten en probeerden met schokken de verstopte luchtpijp weer vrij te maken. Bij de achtste poging lukte dat. Het drietal is aangedragen door de twee vaders.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.