Ankeiler: Ondernemersvereniging Lindus staat niet te juichen om het plan om 64 arbeidsmigranten te huisvesten op bedrijventerrein Tatelaar bij Zevenaar.

- Ondernemersvereniging Lindus staat niet te juichen om het plan om 64 arbeidsmigranten te huisvesten op bedrijventerrein Tatelaar bij Zevenaar. In een brief aan de gemeente schrijft de belangenbehartiger namens 'een aantal bedrijven' dat er te weinig ruimte zou zijn voor de migranten op het industrieterrein.

De ondernemersvereniging behartigt de belangen van bedrijven in de Liemers. Volgens Lindus is in een presentatie van de plannen duidelijk gemaakt dat er 'slechts één woonkamer' zou zijn voor 64 arbeidsmigranten. Het 'migrantenhotel' moet komen in leegstaande bedrijfspanden aan de Voltastraat.

"Daarnaast hebben bewoners buiten amper ruimte waar ze kunnen verblijven of recreëren. Zij kunnen slechts verblijven op een smalle strook van enkele meters tussen het pand en het naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw of de parkeerplaats, die bestemd is voor gebruikers en bezoekers van diverse bedrijfspanden in de straat", zo valt te lezen in de brief die de gemeenteraadsleden ontvingen.

Lindus stelt dat omwonenden en omliggende bedrijven bezwaar zullen aantekenen indien het plan wordt doorgezet. "We kunnen ons er helemaal in vinden dat ze niet midden in een woonwijk komen wonen", vertelt woordvoerster Renate Berndsen in gesprek met RTV Connect. "Maar 64 arbeidsmigranten is gewoon teveel op deze plek. Er is daar bijna geen buitenruimte. Die mensen hebben straks bijna geen privacy."

De belangenbehartiger van bedrijven beoogt onder meer 'het bevorderen van het ondernemersklimaat' en het 'leggen van verbindingen tussen ondernemers', zo valt te lezen op hun website. In de brief aan de gemeente Zevenaar laat Lindus weten dat het op een andere plek in Zevenaar wél goed gaat wat betreft huisvesting van arbeidsmigranten. Op die plek wonen minder migranten bij elkaar en is er meer leefruimte.

"De bewoners beschikken daar over aanzienlijk meer recreatieruimte binnen dan wat er nu gepland is aan de Voltastraat. Ook is daar veel meer ruimte buiten. Onze leden op die plek ervaren weinig tot geen overlast van deze bewoners. Naast de beschikbare recreatie- en buitenruimte spelen hier ook het beheer en toezicht een belangrijke rol."

Niet alleen de privacy van de arbeidsmigranten staat op het spel, ook vreest men overlast omdat er te weinig ruimte zou zijn voor zo'n groot aantal migranten, vertelt Berndsen. "De gemeente moet wat doen, dat begrijpen wij ook. Op dit moment is er geen betere locatie te vinden. Wij hopen dat er een discussie komt in het gemeentehuis over de criteria voor zo'n grote opvang van arbeidsmigranten. Wij vinden deze locatie niet geschikt voor zo'n groot aantal."

De gemeenteraad van Zevenaar nam de ingezonden brief dinsdag voor kennisgeving aan.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.