Ankeiler: Rondom Arnhemse scholen mag straks tot een afstand van 200 meter niet meer worden geblowd, als het aan de ChristenUnie, PvdA, D66 en CDA ligt.

- Rondom Arnhemse scholen mag straks tot een afstand van 200 meter niet meer worden geblowd, als het aan de ChristenUnie, PvdA, D66 en CDA ligt. Woensdagavond stemt de gemeenteraad over een voorstel van deze partijen.

Dat moet helpen een vuist te maken tegen de toenemende drugsoverlast in de stad. Op dit moment geldt er een gedeeltelijk drugsverbod in de stad. Dit houdt in dat blowen in het openbaar doorgaans mag, maar in sommige wijken is het roken van een joint op straat wel verboden.

Gedrag beïnvloeden door preventie

De uitspraak “Arnhem is een drugsstad”, is steeds vaker te horen. Jongeren zouden vaker grijpen naar drugs en andere verdovende middelen. ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede stelt dat het cannabisgebruik onder jongeren toeneemt. "We zien steeds meer jongeren in contact komen met drugs en drugsdealers en vaker geronseld worden. Ook zijn ze steeds jonger als ze drugs beginnen te gebruiken." Die constatering wordt onderschreven door het onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) dat eerder dit jaar verscheen. Hieraan namen dertien gemeenten deel, waaronder Arnhem. Slachtoffers van criminele uitbuitingssituaties zijn volgens de onderzoekers vaak kwetsbare kinderen. Marjan van Munster (PvdA) dient het voorstel van woensdag mede in. Het beste is om cannabisgebruik niet te normaliseren, meent zij. “Het gaat om het beïnvloeden van het gedrag. Dat begint bij preventie.”

Het verbod is een preventiemiddel, maar er zijn nog andere tools nodig om blowen minder normaal te maken, ziet Roy Otten, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Radboud Universiteit. "De rol van ouders is erg belangrijk. Daarnaast is het van belang dat er wordt gekeken naar de beschikbaarheid van coffeeshops en dat docenten voldoende kennis hebben over cannabisgebruik."

'Extra rondje in de pauze'

De partijen proberen met dit verbod de politie en handhaving handvatten te geven. Door wetgeving kunnen ze overtreders wegsturen of een boete opleggen. “De handhavers zouden bijvoorbeeld op pauzetijden een extra rondje kunnen maken bij scholen”, oppert Van Munster. Klinkt logisch, maar ook bij handhaving is er een tekort aan mensen. Van Munster hoopt dat dit verlicht gaat worden: “In de begroting is vastgesteld dat er negen handhavers bij komen. Het zou fantastisch zijn als die vacatures zo snel mogelijk ingevuld worden. Dan wordt het natuurlijk beter behapbaar om te handhaven.”

In Rotterdam en Den Haag zijn blowverboden op grotere schaal in werking. In die gemeenten worden hele wijken en gebieden aangewezen als blowvrije zones. Het college van burgemeester en wethouders kan delen van Arnhem aanwijzen als cannabis-verboden gebieden. Nede hoopt dat het stadsbestuur hier gebruik van zal maken. Maar voor nu is het verbod enkel gericht op scholen. "Ik denk dat daar nu een meerderheid voor is en dat als je het heel breed trekt, dat niet zo zal zijn." Het invoeren van een breder verbod dient een ander doel, volgens Otten. "Het blowverbod rondom scholen is gericht op jongeren. Om te zorgen dat ze er daar minder snel mee in aanraking komen. Als je dat verlegt, dan wil je daar iets anders mee doen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.