Bevat Video: Video
Ankeiler: In een slaapzak op een matje. Zo brachten vader Sjon en zoon Niek Grobbee de afgelopen twee nachten door.

- In een slaapzak op een matje. Zo brachten vader Sjon en zoon Niek Grobbee de afgelopen twee nachten door. En dat allemaal om het ijs bij de Oosterbeekse IJsvereniging schaatsklaar te maken.

“Drie uur slaap per nacht”, dat hebben vader en zoon ervoor over. Ze zijn fervent schaatsliefhebbers, waarbij Sjon zelfs twee keer de Elfstedentocht op ‘zijn houtjes’ heeft geschaatst. De twee werken goed met elkaar samen en weten precies wat ze aan elkaar hebben. In het holst van de nacht creëren zij laagje voor laagje een spiegelglad oppervlak. “Prachtig om dit samen met mijn vader te doen en in de ochtend gewoon een ijsbaan te hebben”, vertelt Niek.

Terwijl de twee continu naar het kwik kijken om te zien of het verder vriest, vullen ze de giertank weer met grondwater. 4000 liter wordt er per ronde over de baan gesproeid. “Voor twee centimeter ijs moeten we twintig rondes rijden”, legt Sjon uit. In de tussentijd wordt er ook veel gewacht om het ijs uit te laten harden.

“Ondanks dat het nog niet heel hard heeft gevroren, ben ik toch blij met de kwaliteit van het ijs”, vertelt Sjon trots.

De ijsbaan op sportpark Hartenstein is vanaf negen uur weer open voor het grote publiek. “Het zal zeker vanmiddag nog wel druk worden als de kinderen uit school komen”, denkt Niek. Maar als eerste betreedt hij zelf het gladde ijs. “Als ik zelf niet zou mogen schaatsen zou ik dit allemaal niet doen!” lacht Niek terwijl hij zijn schaatsen aantrekt. En de kwaliteit van het ijs? :”Dit gaat super, het is snel ijs!” schreeuwt Niek terwijl hij door de bocht heen glijdt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.